Baby en kraamtijd

baby

De eerste tien dagen na de geboorte van je baby’tje worden de kraamperiode genoemd. Met de kraamtijd wordt de eerste zes weken bedoeld. Of je nu voor het eerst mama bent, of voor de tweede, derde, vierde keer, zo’n klein baby’tje zorgt altijd voor aanpassingen en veranderingen in huis. Tijdens de kraamperiode kunnen jij en je gezin wennen aan dat nieuwe leven in huis. Geniet ervan en neem de tijd!

In de eerste week na de bevalling komt een kraamverzorgende bij je thuis om je te helpen met je baby. Zij zorgt er ook voor, dat jij genoeg rust neemt en goed herstelt van de bevalling. Bovendien doet ze iedere dag een aantal medische controles bij jou en je baby. In die eerste week is je kraamverzorgende je rots in de branding.
Ben je na een keizersnede of andere medische indicatie een paar dagen op de kraamafdeling gebleven sinds de bevalling? Dan heb je daarna nog steeds recht op kraamzorg. Hoeveel, dat hangt van je situatie af. De kraamzorgorganisatie bepaalt dit op basis van vaststaande regels.

Breng je de eerste week na de bevalling thuis door? Dan komt je verloskundige een paar keer langs om medische controles te doen bij jou en je baby. Verder geeft ze je informatie, tips en advies. De verloskundige komt in ieder geval de dag na de bevalling langs, en daarna ongeveer om de dag. Na een week wordt de verloskundige zorg afgesloten en wordt de zorg voor jou en je baby overgedragen aan het consultatiebureau.

Natuurlijk willen al je familieleden en al je vrienden meteen langskomen om jullie nieuwe spruit te bewonderen. Maar probeer dat enigszins te beperken:

 • Eén bezoekje per dag is voldoende.
 • Laat het kraambezoek niet langer duren dan een uur. Laat je kraamverzorgende desnoods ingrijpen als bezoek te lang blijft.
 • Zorg ervoor dat er ook een dag is waarop er helemaal niemand langskomt.
 • Maak ook afspraken voor kraambezoek na de vierde week. Tegen die tijd ben je weer een stuk fitter. Bovendien is het juist leuk om ook dan nog bezoek te krijgen.

 

Meer informatie

Baby en kraamtijd / Artikelen

 • Kraamtijd

  Als de baby er is, komt er ontzettend veel op je af. Je lichaam moet fysiek en geestelijk herstellen van de bevalling en je hebt nu een kindje om voor te zorgen. Een kraamverzorgster helpt je de eerste dagen na de bevalling op weg. Lees alles over het herstel na de bevalling, kraamtranen, ontzwangeren en kraamvisite.

  Bron: Ouders van Nu

 • Kraamtijd

  Je kraamtijd is er om bij te komen van de geboorte en te wennen aan het moederschap. Je leert je baby verzorgen en je lichaam herstelt zich. Met actuele kraamtips.

  Bron: Wij Jonge Ouders

 • Gezond zwanger worden: van kinderwens tot kraambed

  Wie denkt dat een zwangerschap begint op de dag van de bevruchting, heeft het mis. Tegenwoordig begint de zwangerschap al vele maanden eerder: met een gedegen voorbereiding, gebaseerd op wetenschappelijke kennis, die de kans op een gezonde zwangerschap vergroot.

  Bron: Scientias, 30 maart 2013

 • Checklist bevalling en kraamtijd

  Wat heb je nou echt nodig om de bevalling en de eerste weken erna door te komen? En waar zijn al die spullen eigenlijk goed voor? Een update, aangepast aan de laatste inzichten.

  Bron: Ouders Online

 • Voorbereiding kraamtijd. Wat moet ik allemaal regelen?

  Zwanger worden en een kind krijgen is een van de mooiste maar ook ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven, zeker als je voor het eerst moeder wordt. Zelden staan je lijf en je leven zo op hun kop. Er zijn dan ook allerlei dingen die je beter zo snel mogelijk kunt regelen.

  Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin

Baby en kraamtijd / Beeld en geluid

 • Kraamverzorging
  Wat houdt het werk van een kraamverzorgende in?

  De meeste gezinnen ontvangen hulp en zorg van een kraamverzorgende tijdens en de dagen na de bevalling. Maar wat kan een kraamverzorgende van Bureau Kraamzorg Extra eigenlijk betekenen voor uw gezin? De zorg voor moeder en kind staan uiteraard centraal. Bekijk de video voor meer informatie over kraamzorg.

  Bron: Kraamzorg Extra, 15-04-2015

 • eerste bezoek consultatiebureau
  Eerste bezoek consultatiebureau

  Na twee huisbezoeken volgt Jeugdgezondheidszorg de gezondheid van je kind verder op het consultatiebureau. Zeker in het eerste jaar bezoek je dat regelmatig. Op het consultatiebureau werken artsen en verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de zorg voor 0- tot 4-jarigen. Zij volgen de groei en de ontwikkeling van je baby. Verder doen ze onderzoek en geven ze inentingen tegen (kinder)ziektes en advies.

  Bron: JGZ Kennemerland, 2 augustus 2012

 • mama zoekt
  Mamazoekt, over kraamzorg en kraamtijd.

  Kraamverzorgende Gerda Hougardy vertelt Mamazoekt over: Wat is de rol van de kraamverzorgende bij een thuisbevalling of een ziekenhuisbevalling. Ook vertelt ze wat een kraamverzorgende doet in de kraamweek na de bevalling.

  Bron: Mamazoekt, 12 februari 2013

 • van kraamzorg naar
  Van kraamzorg naar consultatiebureau

  Na gemiddeld acht dagen loopt de kraamtijd op zijn einde. De zorg voor uw baby wordt overgedragen aan het consultatiebureau. Wat komt er bij de overdracht van kraamzorg naar consultatiebureau kijken?

  Bron: IVT Kraamzorg, februari 2012

 • waar bevallen
  Waar bevallen?

  Misschien twijfel je nog of je in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen. Verloskundige Carolien Vos over de voor- en nadelen van beide opties.

  Bron: Ouders van Nu

Baby en kraamtijd / Boeken en DVD's

 • veilig door de kraamtijd
  Veilig door de kraamtijdBeatrijs Smulders

  In eerdere boeken beschreef verloskundige Beatrijs Smulders hoe je als vrouw veilig door je zwangerschap en bevalling heen kunt komen. Nu staan de bevalling en de periode daarna centraal. Veel boeken over baby's richten zich vooral op de verzorging van het kind. In dit boek staan echter vooral ook de moeder en het gezin centraal. Wat gebeurt er allemaal met je op het moment dat je moeder wordt, hoe moet je omgaan met slapeloze nachten en een veranderende relatie en hoe verder als de kraamperiode voorbij is? Ondanks de aandacht voor de moeder komen allerlei verzorgingsaspecten en ook problemen daarbij aan de orde. De stijl is gelijk aan de eerder genoemde uitgaven, met veel citaten van vrouwen die alles aan den lijve hebben ondervonden. Veel praktische tips en veel relevante informatie voor vader en moeder.

 • Ik word mama
  Ik word mama!Vivian Weigert en Wolf Lütje

  Het complete handboek over zwangerschap, geboorte en de eerste maanden met je baby. Je leest maand na maand hoe de baby in je buik zich ontwikkelt, hoe je lichaam verandert en met welke kwaaltjes je te maken kunt krijgen. Verder ontdek je hoe je van je zwangerschap een zalige en zo zorgeloos mogelijke periode kunt maken, zodat je ontspannen kunt toeleven naar de bevalling.Na de geboorte begeleidt dit boek je gedurende de eerste maanden met je pasgeborene tot de tiende levensmaand, wanneer de kleine ukkepuk begint rond te kruipen en de wereld begint te verkennen.

 • Ik ben er
  Ik ben er... Wat nu?Conny Markgraaf

  Kraamverdieping, methodes en technieken voor het begrijpen van de lichaamstaal van pas geboren kinderen. Dit boek geeft een gedetailleerd beeld over de "taal" die een baby spreekt. Het biedt mogelijk een oplossing voor baby's die niet lekker in hun vel zitten en meer huilen dan gemiddeld. Ouders weten het soms niet meer en voelen zich machteloos. Kraamverdieping leert je vaardigheden om hier mogelijk beter mee om te gaan.

 • voor het eerst mama
  Voor het eerst mamaOlivia Toja

  Moeder worden is een van de ingrijpendste veranderingen in het leven van een vrouw. Om zo goed mogelijk voorbereid te worden op deze nieuwe levenssituatie, is dit boek samengesteld door beide auteurs. De opzet is speels: drie soorten mama's beoordelen een situatie in twaalf 'bedrijven' (hoofdstukken) met verschillende scènes: de coole mama, de perfecte mama en de stresskip. Bij elk onderwerp wordt aangegeven, hoe de betreffende mama zal kunnen reageren. Het eerste bedrijf start bij de aanstaande bevalling, vervolgens bedrijven als 'Wie ben jij?', 'Brandschoon', 'Wat is dit vlekje nu weer?' tot 'Mama zijn is prima, maar ik ben vooral vrouw'. Elk hoofdstuk bevat adviezen en suggesties, praktijkvoorbeelden en relativerende opmerkingen. Teksten in kaders, tabellen en cartoons maken het boek gemakkelijk leesbaar.

 • als bevallen spannend is
  Als bevallen spannend isLilian Wirken

  De auteur, verloskundige, heeft zich verder geschoold in onder andere mindfulness. Zij heeft de overtuiging dat een bevalling zoveel meer is dan een geboorte. Juist daarom schreef zij speciaal voor mensen die opzien tegen de bevalling, dit boek. In 190 bladzijden, verdeeld over zeven hoofdstukken, worden onderwerpen behandeld zoals pijn, er tegen op zien, weeën, gebruik je kwaliteiten, en tips voor partners en bevalmaatjes. Dit boek kan ook als een zelfstudieboek gebruikt worden, ieder hoofdstuk sluit af met een icoontje 'denken en doen', er is een QR-code waarmee je oefeningen kunt downloaden. Voor iedere zwangere vrouw, maar zeker de vrouw die voor het eerst zwanger is, is dit een boek dat het eigen vertrouwen kan onderbouwen.

 • aanpakken voor aanstaande vaders
  Aanpakken voor aanstaande vadersDavid Borman

  Om te voorkomen dat een aanstaande vader zich geen raad weet, heeft de auteur, verloskundige en zelf vader van twee dochters, dit boekje geschreven als naslagwerk, niet als medische handleiding. Dit boek resulteert ook uit de cursus 'Aanpakken voor aanstaande vaders', die door de auteur werd gegeven. In zeven hoofdstukken worden de zwangerschap, bevalling, pijndemping, kunstverlossingen en de kraamtijd behandeld. Ook moeilijker beslissingen, zoals de houding van de vader bij een keizersnee komen aan de orde in dit toegankelijke boek. Dit boekje verrijkt je kennis als aanstaande vader en bedoelt de betrokkenheid als partner te vergroten.

 • Voor het eerst papa
  Voor het eerst papaLionel Paillès en Benoît Le Goëdec

  Dit boek bestaat uit vijf bedrijven, die gelijk de kern van de hoofdstukken aangeven: de zwangerschap door de ogen van papa, de uren van de bevalling, enkele dagen rond het kraambed, proefdraaien tijdens de eerste week alleen thuis, op kruissnelheid. De meest uiteenlopende aspecten van een zwangerschap tot de tijd na het kraambed komen aan de orde. De kaders verwoorden ervaringen uit de praktijk van andere vaders, geven veel praktische tips en zorgen voor de nodige relativering van alle mogelijke scenario’s rond het vaderschap. Te lezen als handleiding, met veel informatie, waardoor meer ondersteuning en begrip van de partner mogelijk is.

 • van ooievaar tot babykrul
  Van ooievaar tot babykrulApolonia Gort

  Hoe was het om zwanger te zijn en een baby te krijgen in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw? Dit boekje geeft de kraamtijd van toen in woord en beeld weer. Er wordt teruggeblikt op niet meer bestaande gewoontes zoals de verplichte liter melk per dag voor de aanstaande moeder en het tien dagen in bed blijven na de bevalling. Verder aandacht voor de babyspullen van toen (katoenen luiers, borstrokjes en zelfgebreide babykleertjes), de bevalling thuis met dokter en kraamverzorgster, de rol van de vader, beschuit met muisjes, de was, het schootkussen (luiers lekten door), het geboortekaartje (kwam pas in die jaren echt in zwang), kraampresentjes, babyhapjes en bakerpraatjes. Aantrekkelijk, nostalgisch uitgevoerd cadeauboekje met ervaringsverhalen, geïllustreerd met afbeeldingen van producten, reclames en voorwerpen uit die tijd (Zwitsal babypoeder, kinderwagens, Molenaars kindermeel, Sunlight zeep), en veel oude baby- en gezinsfoto's. Zal veel herkenning oproepen bij wie in die jaren is opgegroeid en is leuk om te bekijken voor wie nu een baby krijgt.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Baby en kraamtijd / Websites

 • Ouders van nu
  Ouders van nu

  Website van het tijdschrift Ouders van nu, met uitgebreide informatie over zwangerschap, kinderen en moederschap.

  wij
  Wij

  Op deze website voor jonge ouders vind je actuele kraamtips en uitgebreide informatie  over zwangerschap, bevallen, kraamtijd, baby, kind en moeder zijn. Met forum.

 • alles over kinderen
  Alles over kinderen

  Op deze site vind je informatie over zwanger worden, zwangerschap, baby, peuter en kleuter. Over het maken van je eigen keuze tussen borstvoeding en flesvoeding, en de bevalling.

  oei ik groei
  Oei ik groei!

  Oei, ik groei! beschrijft de tien sprongen in de mentale ontwikkeling die iedere baby doormaakt in zijn eerste twintig levensmaanden. De website geeft uitgebreide informatie over zwangerschap, bevalling, kraamtijd, babyverzorging en opvoeding.

 • anaba
  Anababa

  Anababa is een website voor ouders. Site met betrouwbare en objectieve informatie over allerlei onderwerpen waar je mee te maken krijgt als je kinderen hebt, krijgt of wilt. Met forum.

  baby ontwikkeling
  Baby ontwikkeling

  Op deze website kun je een uitgebreide beschrijving vinden van de ontwikkeling van je baby van de eerste maand tot de twaalfde maand.

 • Thuisarts.nl
  Mijn kind is net geboren

  Informatie van Thuisarts.nl over babyverzorging, kraamcontroles, (borst)voeding etcetera. De informatie op Thuisarts.nl is samengesteld door huisartsen en is onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord.

  mama zoekt
  Mama zoekt

  Online zoekgids voor en door moeders. Mamazoekt is een initiatief van Susan Keizer, moeder van 2 kinderen. Je kunt zoeken naar relevante deskundigen, cursussen en activiteiten in je regio voor (a.s.) moeders en kinderen. Met ervaring en beoordelingen van andere moeders.

 • ik vader
  Ik vader

  Alle aspecten van het vaderschap.om vaders te informeren in een taal die hen aanspreekt en om de belangrijke rol van vaders te belichten.

Baby en kraamtijd / Adressen

 • Consultatiebureau Jeugd- en gezondheidszorg 0 tot 4-jarigen, locatie Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Postbus 345
  4460AS Goes

  Telefoon: +31118655051
  Website: GGD Zeeland
  Kraamcentrum DAT Zeeland Vlissingen
  Paul Krugerstraat 76
  4381WH Vlissingen

  Paul Krugerstraat 76
  4381WH Vlissingen

  Telefoon: +31118441940
  Fax: +31118410627
  E-mail: info@kraamcentrumdat.nl
  Website: Kraamcentrum DAT
 • Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Vlissingen
  Koudekerkseweg 88
  4382EE Vlissingen

  Postbus 3200
  4380DD Vlissingen

  Telefoon: +31118425000
  Website: Admiraal De Ruyter Ziekenhuis Vlissingen
  Porthos, locatie Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Postbus 1000
  4357ZV Domburg

  Telefoon: +31887514000
  Website: Porthos