Britannia

britannia

Het is niet zo eenvoudig in het al jaren leegstaande hotel Britannia aan de boulevard van Vlissingen de belofte van een monument te zien. Achter ijzeren hekken staat een rafelig pand, met houten schotten tussen de kozijnen, scheuren in het beton en een cynisch opschrift: Zimmer Frei. De plek is wel historisch van het statige origineel, het Grand Hotel des Bains uit 1886 droop de grandeur. De nazi’s hadden er een hoofdkwartier. Tijdens de strijd om de bevrijding van Vlissingen is het verwoest.

Joost Boks, geïnspireerd door Bauhaus, ontwierp eerst het uit twee lagen opgetrokken paviljoen, met een foyer, balkon en een balustrade vol geglazuurde terracotta mozaïeken, waarin kunstenaar Louis van Roode vissen, kreeften en schelpdieren verwerkte. In 1960 is er een hotelgedeelte aan toegevoegd. Toen het leeg kwam leek niemand zich om het gebouw te bekommeren. In 2004 kreeg de eigenaar, ontwikkelcombinatie Britannia, toestemming voor sloop en de bouw van een nieuw complex.

Tot de provinciale commissie van de Bond Heemschut zich over Britannia ontfermde ‘omdat niemand anders het deed’, zegt voorzitter Wim Heijbroek. Nadat overleg over behoud met de gemeente en projectontwikkelaar niet had opgeleverd diende Heemschut in november een aanvraag in voor de status van rijksmonument.

Het is de bond vooral om het paviljoen en de mozaïeken te doen. De argumenten: ‘Het paviljoen is nog een van de weinige resterende voorbeelden van private wederopbouwarchitectuur in zuidwest-Nederland’. En: ‘De samenwerking tussen architect en kunstenaar heeft geleid tot een gebouw waar de mozaïeken een organisch geheel vormen met de vormgeving van de gevels.’

Directeur Daniël Spikker van de betrokken projectontwikkelaar Loostad zegt dat de aanvraag een oplossing er niet eenvoudiger op heeft gemaakt. Het is al ingewikkeld genoeg: het oorspronkelijke plan om een nieuw complex met 154 hotelkamers op te trekken, is financieel niet haalbaar. Loostad wil er nu ook zorgappartementen in onderbrengen, maar dat is in strijd met het bestemmingsplan.

Meer informatie

Britannia / Artikelen

 • Grand Hotel Britannia – Vlissingen oktober 1966

  De fundamenten van “Grand Hotel Britannia” werden gelegd in 1886. In die tijd onderhield de “Maatschappij Zeeland” vanuit Vlissingen een veerdienst op Engeland. Om reizigers de gelegenheid te bieden in alle rust de nacht voorafgaand aan de oversteek in de nabijheid van de haven van vertrek door te brengen. De Maatschappij gaf opdracht tot de bouw van een voor die tijd opmerkelijk luxe hotel: “Grand Hotel Des Bains”. Ver weg van alle drukte, temidden van de duinen. Aan wat later Boulevard Evertsen zou heten. Beroemd werd de balzaal met de verlichte glazen dansvloer. Het had de allure, vergelijkbaar met die van het Scheveningse Kurhaus. De grootste attractie van het statige hotel vormde echter het magistrale uitzicht op de drukbevaren Westerschelde. Vanuit deze locatie richtte Colijn zich via de radio kort voor de Tweede Wereldoorlog tot het Nederlandse volk met zijn als geruststellend bedoelde woorden: ”Gaat u maar rustig slapen…..”

 • Mozaiekvienden houden hart vast bij sloop verpauperd hotel Brtitannia

  VLISSINGEN – De mozaïekvrienden van hotel Britannia houden hun hart vast. Deze week gaat het verpauperde hotel aan de Vlissingse boulevard definitief tegen de vlakte. Maar de mozaïeken zitten volgens hen nog steeds op de pui.

  Bron: Zeelandblog.nl

 • Actievoerders draaien door? Menselijk cordon om mozaïeken hotel Britannia te redden.

  VLISSINGEN – Zijn de actievoerders van ‘Vrienden van de Brit’ nu helemaal doorgedraaid? Of is hun aangekondigde actie op woensdagmiddag echt nodig? Ze gaan een menselijk cordon vormen om het sloopterrein van voormalig Hotel Britannia in Vlissingen. Ze vrezen dat de kleurige steentjes het niet overleven.

  Bron: Zeelandblog.nl

 • Buren Brit vrezen hoogbouw

  VLISSINGEN - Ook al is het twaalf jaar later, de bewoners die destijds bezwaar maakten tegen de uitbreiding van Britannia, zouden dat zo weer doen. Twee keer zo hoog en drie meter langer zou het Vlissingse boulevardhotel toen worden.

  Bron: PZC 20/08/2010

 • Weer meer hoop voor Britannia

  VLISSINGEN - Het Gerechtshof in Den Bosch doet voorlopig geen uitspraak in de zaak over het eigendom van Hotel Britannia in Vlissingen.

  Bron: PZC, 10-06-2012

 • Planning en aanpak sloop hotel Britannia

  Infoavond Sloop Britannia

  Bron: Vlissingen.nl, 1-06-2010

 • Paviljoen Britannia wordt hersteld

  Willem Heijbroek - Na vijf jaar strijd is het tenslotte gelukt: het paviljoen van hotel Britannia in Vlissingen wordt gerestaureerd. In 2004 dreigde sloop, en het hoteldeel was inderdaad niet meer te redden. Wat uiteindelijk wel lukte, is het behoud van het paviljoen en een groot deel van de bijzondere mozaïekband.

  Bron: Heemschut juni 2010

Britannia / Beeld en geluid

 • sloop Britannia Vlissingen
  Sloop Britannia Vlissingen

  21 augustus 2010

 • Sloop Duitse bunker bij hotel Britannia
  Sloop Duitse bunker bij hotel Britannia

  De sloopwerkzaamheden aan de Vlissingse boulevard zijn in volle gang. Voor het hotel zelf wordt gesloop wordt eerst de Duitse bunker naast het hotel verwijderd. Een laatste blik op wat jarenlang een hangplek voor Vlissingse jeugd is geweest

 • Sloop Britanna
  Sloop Britanna

  De sloop van het voormalige hotel Britannia op de Boulevard in Vlissingen is bijna voltooid.

Britannia / Boeken en DVD's

 • boek
  NieuwsbrievenVlissingen Maritiem Hotel Britannia

  Nieuwsbrieven van het vroegere Hotel Britannia, Verschijnt driemaandelijks; van 1981-1987.

  In te zien in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Britannia / Websites

 • vrienden van het brit
  Vrienden van het Brit

  Website van en voor mensen die begaan zijn met de sloop van het hotel Britannia.

  planning en sloop
  Britannia

  Planning en aanpak sloop hotel Britannia.

 • dossier britannia
  Dossiers: Hotel Britannia

  Over de herontwikkeling van het voormalige Hotel Britannia aan de Vlissingse Boylevard wordt al jaren gesproken. In 1997 is het bestemmingsplan herzien en in 2004 zijn de bouw- en sloopvergunning verleend. Na het onherroepelijk worden van de bouwvergunning is door de Ontwikkelingscombinatie Britannia achtereenvolgens een aantal plannen ingediend. Over deze plannen is echter nooit overeenstemming bereikt omdat ze afweken van het bestemmingsplan.

  In september 2008 kwam de ontwikkelingscombinatie met een aangepast plan, waarvan de combinatie echter later zelf aangaf dat de realisatie niet kon worden gegarandeerd. In het voorjaar van 2009 kwam Vlissingen met het plan het hotel zelf te kopen. In de zomer van 2010 is gestart met de sloop van het hotel. Ook dat ging echter niet zonder slag of stoot.

  hotel britannia
  Hotel Britannia (Vlissingen)

  In 1886 werd het Grand-Hotel Britannia te Vlissingen gebouwd. Dit hotel was beroemd in zowel binnen- als buitenland. Gedurende de laatste jaren van de tweede wereldoorlog gebruikte de Duitse legerleiding het hotel als stafkwartier. Bij de invasie van de geallieerden op Walcheren trokken de laatste Duitse troepen zich terug in het hotel en de hieromheen gebouwde bunkers. De geallieerden verdreven de Duitsers met vlammenwerpers uit het hotel. Hierna was er weinig meer van hotel Britannia over.Al snel na de oorlog werd het puin opgeruimd en werd er besloten om een nieuw hotel te bouwen.

 • fotocollectie
  Foto collectie gemeente archief

  Deze collectie bestaat uit ruim 50.000 digitale afbeeldingen. Voor het zoeken in deze collectie raadpleegt men 'Vlissingen in Beeld'.

  Via de handleiding wordt in het kort duidelijk gemaakt hoe u kunt zoeken. Een aantal foto's kan vanwege copyright niet getoond worden.