Depressie

depressie

Een depressie is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het normale spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ vrij snel gebruikt voor een toestand waarin iemand in een dip zit. Men spreekt echter pas van klinische depressie wanneer aan een uitgebreid aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken als het ICD-10 van de Wereldgezondheidsorganisatie, of het in Nederland en in de VS gehanteerde DSM-IV TR. Niet iedere depressieve, sombere of verdrietige stemming is dus een psychische aandoening.

Je hoort mensen vaak zeggen dat ze ‘even een dipje’ hebben. Daar kijkt niemand van op. Iedereen is weleens somber of treurig. Zulke gevoelens kunnen opkomen na een tegenslag of ruzie, het verlies van een dierbaar iemand of zomaar. Meestal trekt zo’n sombere bui vanzelf weg. Maar bij sommige mensen blijft deze stemming aanhouden. Ze hebben nergens meer zin in of belangstelling voor. Hun hele bestaan wordt beheerst door somberheid. Al schijnt de zon en bruist alles om hen heen van leven, het raakt hen niet. Ze missen de energie om iets te ondernemen. Het lukt maar niet om minder somber te worden. Mensen die lange tijd last houden van zo’n zwaarmoedige stemming lijden mogelijk aan een depressie

De grens tussen een dip of een depressie is niet precies te trekken. Er is meestal geen hard bewijs over het al dan niet aanwezig zijn van een ziekte. De grens is getrokken op basis van afspraken tussen deskundigen. Maar daarover valt nog wel te discussiëren. Sommige mensen die geen depressie hebben,hebben wel klachten waar ze behoorlijk onder lijden. Zij missen door de klachten misschien ook dagen op het werk. In zo’n geval is er sprake van een serieuze dip, en is het goed toch eens met de huisarts te gaan praten of te bekijken wat u zelf kunt doen. Andersom is het zo dat niet iedereen met een depressie ‘psychisch gestoord’ is. Er is zeker wat mis op het moment, maar het kan vanzelf weer over gaan. Niet iedereen met een depressie heeft direct een intensieve behandeling nodig. Het is wel verstandig om samen met de huisarts de vinger aan de pols te houden.

Verschijnselen van depressie zijn:

 • Somberheid, neerslachtigheid.
 • Lusteloos en prikkelbaar.
 • Gebrek aan interesse en plezier.
 • Concentratieproblemen, vergeetachtigheid en besluiteloosheid.
 • Schuldgevoelens, zelfverwijten en het gevoel niets waard te zijn.
 • Het gevoel van binnen dood of leeg te zijn.
 • Gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst.
 • Grote vermoeidheid.
 • Sterke neiging tot piekeren.
 • Huilen zonder dat dit oplucht of graag willen huilen maar dit niet kunnen.
 • Traagheid in praten, denken en bewegen of lichamelijke onrust.
 • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies of juist overdreven eetlust.
 • Gewichtstoename.
 • Moeite met inslapen of doorslapen of juist niet uit bed kunnen komen.
 • Weinig of geen zin in vrijen.
 • Gedachten aan de dood en/of zelfdoding.
 • Lichamelijke klachten zoals: verstopping, een droge mond, onverklaarbare pijn, duizeligheid, hartkloppingen, trillende handen, druk op de borst en hoofd- en rugpijn.
 • Geen uitweg meer zien.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Meer informatie

Nieuwsberichten

Depressie / Artikelen

 • Blue Monday? Zo schud je de depressie van je af!

  Somber ingestelde mensen staan vandaag het liefst niet op. Dat is volgens hen de beste manier om Blue Monday, de deprimerendste dag van het jaar, te overleven. Maar het kan ook anders, zegt Patrick van Hees, schrijver van het boek De Geluksprofessor. 'Ga de kroeg in vanavond'.

  Bron: AlgemeenDagblad, 20 januari 2014

 • Depressief door overactief afweersysteem

  Signaalstoffen van het afweersysteem kunnen in de hersenen het beloningssysteem onderdrukken. Op die manier leidt een overactief afweersysteem soms tot depressie. Dat stelt farmaceutisch wetenschapper Floor van Heesch in haar proefschrift.

  Bron: kennislink.nl, 17 januari 2014

 • Meditatie verlicht depressieve klachten

  Dagelijks 30 minuten mediteren kan de symptomen van een depressie of angststoornis verminderen. Dat stellen onderzoekers van de John Hopkins University.

  Bron: Gezondheidsnet, 7 januari 2014

 • Stap voor stap je depressie te lijf

  Dit boek leidt je door een proces waarmee je je uit die depressie omhoog kunt werken. De laatste zeven jaar hebben de schrijvers ervan respectievelijk als klinische leider en als therapeut aan een groot Amerikaans onderzoeksproject van het National Institute of Mental Health meegewerkt. Dit onderzoek toonde aan dat een bepaalde vorm van therapie, namelijk gedragsactivatie, mensen kan helpen om hun depressie te overwinnen.

  Bron: boompsychologie, 16 maart 2013

 • Eet je depressie weg

  Gezonde voeding helpt de aandoening voorkomen en genezen. Gezonde voeding verlaagt het risico op een depressie. Van de groep mannen die jarenlang werden gevolgd door Finse onderzoekers, bleven degenen die veel groenten en fruit aten psychisch gezond. Kan een gezond dieet pillen overbodig maken?

  Bron: Wetenschap 24, oktober 2013

 • Depressie is een toestand waarbij iemand zich ontzettend ongelukkig voelt. Dit is anders dan een ´dipje.´

  De hersenen bestaan uit miljoenen onderling verbonden zenuwcellen, de neuronen. Deze neuronen moeten met elkaar communiceren zodat we kunnen denken, bewegen of voelen. De neuronen communiceren door chemische signalen, neurotransmitters, te versturen en te ontvangen. Nadat een neurotransmitter door een neuron is afgegeven, overbrugt deze een opening, synaps genoemd, en bindt zich vervolgens aan een receptor op een ander neuron. Zo wordt het prikkelsignaal doorgegeven.

  Bron: Plusonline, 14 oktober 2011

 • Kennislink - Depressie

  Verzameling publicaties over depressies.
  Kennislink.nl is een populair-wetenschappelijke website voor het Nederlandse taalgebied.
  Op de website en via andere activiteiten wordt wetenschappelijke informatie op een heldere manier uitgelegd. Kennislink brengt niet alleen recent nieuws uit de wetenschap, maar gaat ook dieper op onderwerpen in via achtergrondartikelen en vakoverstijgende thema’s. Daarin worden onderwerpen vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken belicht.

  Bron: kennislink.nl

Depressie / Beeld en geluid

 • Kijken in de ziel
  Kijken in de ziel - Psychiaters: Depressie

  Maar liefst een kwart van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met een depressie of een angststoornis. Op dit moment slikken in ons land zo'n miljoen mensen antidepressiva. Depressie lijkt een nieuwe volksziekte.

  Bron: Kijken in de ziel, 25-08-2009.

 • kiesbeter
  Angst en depressie

  In deze aflevering van kiesBeter ziet u wat angststoornissen en depressie inhouden, en welke behandel-methodes en keuzes er zijn voor de patiënt.
  In Nederland kampen ruim anderhalf miljoen mensen met een angststoornis en 750.000 mensen met een depressie.
  We volgen de volgende personen. Manon is depressief en had veel baat bij een cursus. Bas heeft een angststoornis en hyperventileerde veel, nu is hij nog erg gevoelig voor spanningen. Bij Fredy kwamen ze er pas laat achter dat ze ernstige depressies had.

  Bron: Kiesbeter tv, 21-3-2012.

 • manisch depressief
  Manisch Depressief

  Openhartig vertellen Manisch depressieven over hun leven en hoe ze ermee om kunnen gaan. Ook in relatie met werk en partner. Een psychiater belicht de medische kant en achtergrond van de diagnose Manisch Depressief.

  Bron: Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen, 28-2-2012.

 • basiskennis depressie
  Basiskennis depressie

  Wat zijn de symptomen van depressie? Hoe help je iemand met een depressie? In deze reeks video's geeft hoofdbehandelaar Roberto Bini informatie en advies. Iedere video duurt ongeveer 7 minuten.

  Bron: UcenterNederland

 • depressie wat kan helpen
  Depressie, wat kan helpen

  Depressie, het blijkt dat beweging en goede voeding kan helpen bij depressie. omega 3 vetten stimuleren en voeden de hersenen. noten bevatten belangrijk mineralen die goed zijn voor mentale functies. Ook groene thee blijkt een positieve invloed op het mentaal functioneren. Informatiefilm over depressie en wat er tegen kan helpen.

  Bron: life.nl

Depressie / Boeken en DVD's

 • als je man dochter
  Als je man, dochter, zus,... depressief isHuub Buijssen

  Praktische voorlichting voor mensen in de omgeving van patiënten met een depressie.

 • depressie bij kinderen
  Depressie bij kinderenYvonne Stikkelbroek

  Wat is een depressie, hoe ontstaat het, wat zijn de gevolgen voor het kind en de omgeving en welke behandelmethoden zijn er? Met enige zwart-witfoto's. Praktische handvatten voor opvoeders van kinderen van ca. 5 t/m 17 jaar.

 • depressie en naasten
  Depressie en naastenH. van Duijn

  Voorlichting en adviezen aan familie en andere betrokkenen van patiënten die aan een depressie lijden.

 • depressiekuur
  De depressiekuurStephen Ilardi

  zes stappen om zonder medicijnen van je depressie af te komen.

 • depressievrij
  DepressievrijRobert L. Leahy

  Zelfhulpgids.

 • grip op je leven
  Grip op je levenCarine Noël

  Adviezen en ideeën voor mensen die last hebben van lusteloosheid.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Depressie / Websites

 • depressievereniging
  Depressie Vereniging

  De Depressie Vereniging (DV) zet zich in voor de belangen van mensen met depressieve klachten en hun naasten. De Depressie Vereniging organiseert informatie- en discussiebijeenkomsten en publiceert wetenschappelijke kennis. Website met uitgebreide informatie over behandeling , preventie en nieuws over depressie. Ook ervaringen van lotgenoten.

  alliantie
  Depressie Alliantie

  De Depressie Alliantie is een landelijke vereniging die zich inzet voor mensen met depressie of depressieve klachten en hun naasten. De vereniging werkt uitsluitend met mensen die ervaring hebben met depressie. Met nieuws, tips, behandeling en links.

 • grip op je dip
  Grip op je dip

  De website gripopjedip.nl is er voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die last hebben van somberheid én voor de mensen uit hun omgeving. Het is een gezamenlijk product van het Trimbos-instituut, De Jutters, Indigo en Dimence.
  Met allerlei tips en informatie over dips en depressies. Je kunt ook mailen met een dipdeskundige die jou kan helpen om goed om te gaan met jouw dip.

  trimbos
  Trimbos Instituut over depressie

  Het Trimbos-instituut zet zich in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid door het delen van kennis. Het Trimbos behandelt niet. Het Trimbos-instituut doet onderzoek naar geestelijke gezondheid, mentale veerkracht en verslaving. Informatie over symptomen, verloop en behandeling van depressie.

 • indepressie
  inDepressie

  inDepressie is een website voor patiënten, partners en familieleden van patiënten met een depressie. Met informatie over symptomen, behandeling, depressietest en forum.

  thuisarts
  Thuisarts over depressie

  Op Thuisarts.nl vindt u informatie over ziekte en gezondheid.
  De website Thuisarts.nl komt tot stand onder redactie van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).  U vindt op deze site de algemeen geldende uitleg en adviezen die aansluiten op de landelijke wetenschappelijke richtlijnen. Informatie over verschijnselen, verloop en behandeling van depressie.

Depressie / Adressen

 • Verpleeghuis Ter Reede Vondellaan
  Vredehoflaan 370
  4382CJ Vlissingen

  Postbus 360
  4380AJ Vlissingen

  Telefoon: +31118448448
  E-mail: info@wvozorg.nl
  Website: WVO Zorg
  Psychologenpraktijk Meulendijks
  Badhuisstraat 164
  4382AP Vlissingen

  Badhuisstraat 164
  4382AP Vlissingen

  Telefoon: +31118412245
  E-mail: meulendijks@zeelandnet.nl
  Website: Zeeuwse Praktijk
 • Spelerwijs
  Paul Krugerstraat 86
  4381WH Vlissingen

  Paul Krugerstraat 86
  4381WH Vlissingen

  Telefoon: +31118410087
  E-mail: info@spelerwijs.nl
  Website: Spelerwijs
  Het Gors, woonvorm Vredehoflaan
  Vredehoflaan 370
  4382CJ Vlissingen

  Postbus 2160
  4460MD Goes

  Telefoon: +31113273333
  E-mail: clientenbureau@gors.nl
  Website: Stichting Het Gors