E-books & E-readers: digitaal lezen

ebooks

Tegenwoordig publiceren uitgeverijen hun boeken niet alleen meer op papier, maar ook als e-book of elektronisch boek. Zo’n e-book is een softwarebestand en kun je dus niet vasthouden. Je hebt dus niets aan een e-book zonder een apparaat waarmee je het kunt lezen. Zo’n leesapparaat wordt e-reader genoemd.

De meeste e-readers hebben een zwart-wit beeldscherm van 5 tot 10 inch (12,5 tot 25 cm). Het scherm van een e-reader is gemaakt van elektronisch papier (e-papier) met elektronische inkt (e-inkt). E-papier onderscheidt zich van gewoon papier doordat het gewist en herschreven kan worden.

E-papier laat zich wat leesbaarheid betreft vergelijken met echt papier: haarscherp met goed contrast. Het reflecteert licht op dezelfde manier als gewoon papier, waardoor je in fel zonlicht toch goed het schermpje kunt aflezen. In het donker heb je net als voor gedrukte boeken een leeslamp nodig.

Bijzonder is dat het weergeven van de tekst geen extra energie kost. Een bladzijde omslaan kost geen stroom, maar die bladzijde kan daarna wel jaren worden weergegeven. Hierdoor ontstaan niet alleen sprookjesachtige accutijden van meerdere weken, maar het is ook beter voor je ogen.

Dankzij het elektronische papier kan het e-book nu de vergelijking met het papieren boek doorstaan en biedt zelfs veel voordelen: lagere prijs, enorme opslagmogelijkheid, doorzoekbaarheid van tekst, keuzemogelijkheid van lettergrootte en -type.

Naast het lezen van e-books is het vaak mogelijk om op e-readers mp3-muziek en audio-boeken te beluisteren. De bediening is met een pennetje (stylus), aanraken met de vingers (touchscreen) of met knoppen. Extra opties zijn notities en bladwijzers toevoegen en arceren.

Verder verschillen e-readers onderling met betrekking tot de bestandsformaten die ze kunnen weergeven. De belangrijkste zijn het open ePub-formaat, Amazons AZW, Mobipocket en PDF.

Voor digitale documenten is PDF het populairste formaat, maar dat is helemaal niet voor mobiel lezen ontwikkeld. PDF is door de vaste lay-out te star en ongeschikt voor e-readers met kleinere schermen (vaak verticaal en horizontaal scrollen).

De boeken die in de Nederlands winkels worden aangeboden, zijn bijna allemaal in het open ePub-formaat (electronic publication). Groot voordeel van ePub is dat de pagina wordt aangepast aan het scherm en de lettergrootte.

De meeste recente, commerciële e-books zijn beveiligd met Adobe DRM (Digital Rights Management) zodat ze niet zomaar onbeperkt gekopieerd kunnen worden. Er zijn echter ook volop gratis, rechtenvrije e-books te vinden, maar die zijn ouder dan zeventig jaar, want dan vallen ze niet meer onder het auteursrecht.

De techniek van e-readers ontwikkelt zich snel. Binnenkort verschijnen e-readers met goedwerkende kleurenschermen (kleuren e-Inkt) en over niet al te lange tijd zelfs met bewegende beelden.

Meer informatie

Nieuwsberichten

E-books & E-readers: digitaal lezen / Artikelen

 • Directeur Bruna:'De e-reader heeft zijn langste tijd gehad'.

  Eind vorige week presenteerde boekwinkelketen Bruna plannen om met een Spotify-achtige dienst voor ebooks te komen. Voor een vast maandbedrag onbeperkt ebooks lezen. Op tablets, smartphones, laptops en computers. Niet op ereaders, want 'die hebben hun langste tijd gehad', stelt Fred Zeegers, directeur van Bruna in een interview met Boekblad.

  Bron: ereaders.nl, 23-02-2015

 • Je leest e-books? Dan lezen uitgevers en e-bookproducenten met je mee

  Je leest vaak e-books? Ga er dan maar vanuit dat de uitgever, of de e-bookproducent, over je schouder meekijkt. Kobo, een Canadese e-bookproducent, heeft gegevens vrijgegeven. En die zijn zowel interessant als pijnlijk.

  Bron: nrc.nl, 26-01-2015

 • Leen je e-books bij de Bibliotheek

  Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of poëzie, bibliotheekleden kunnen kiezen uit duizenden e-books. Voor tablet en smartphone, maar ook voor de e-reader. Maak een webaccount aan en begin met lezen!

  Bron: bibliotheek.nl

 • De drie beste tablets voor het lezen van boeken (eBooks)

  Tablets zijn er in alle soorten en maten maar afhankelijk van wat je er vooral mee wilt doen kun je de keuze wat eenvoudiger maken. Voor het lezen van digitale boeken (eBooks) kun je voor een e-reader gaan, maar je kunt ook een tablet kiezen waarmee je comfortabel kunt lezen. In dit artikel vind je de beste (kleine) tablets voor het lezen van digitale boeken.

  Bron: tabletmagazine.nl, 22-11-2012

 • Lees Meer: gratis e-books

  HOOFDDORP - De bibliotheek heeft iets nieuws: Lees Meer! Speciaal voor u, een selectie van 100 e-books die u gratis kunt downloaden en lezen op uw smartphone, tablet of computer.

  Bron: dichtbij.nl, 03-12-2012

 • Koffie en e-boeken moeten boekwinkel redden

  Het papieren boek is op de terugtocht. Het aantal in boekhandels verkochte Nederlandstalige boeken daalde in 2010 met 1,9 procent. De omzet die met die boeken werd behaald, was 4,7 procent lager dan die in 2009 en belandde op het niveau van 2003.

  Bron: Trouw, 13-02-2011

 • Een proeftuin voor e-boeken via de bibliotheek

  Begin 2008 verschenen de nieuwsberichten al: 'bibliotheken gaan e-boeken uitlenen', maar dik drie jaar later zijn we nog niet zo gek veel verder. Bibliotheken en e-boeken: gaat dat nog wat worden?

  Bron: Mijns Inziens, 19-03-2011

E-books & E-readers: digitaal lezen / Beeld en geluid

 • Ebooks lenen
  E-books van de Bibliotheek lezen op je e-reader

  E-books van de Bibliotheek lezen op je e-reader, in 4 eenvoudige stappen.

  Bron: bibliotheek.nl, 09-04-2014

 • E-reader kooptips
  E-readers - Kooptips (Consumentenbond)

  Je hebt veel e-readers met vele opties en extra's, maar wat bevordert het gebruiksgemak nou en waar moet je op letten?

  Bron: Consumentenbond, 19-03-2014

 • E-reader kopen
  E-reader of tablet: alles wat je moet weten bij het aanschaffen van een e-reader

  Alle tips en tricks om een e-reader aan te schaffen. In 5 minuten brengt Bart je helemaal op de hoogte. Waar moet je op letten als je een E-reader wilt kopen? Lees hier het volledige artikel.

  Bron: BesteProduct, 04-04-2013

 • ebook dwingt tot verandering
  EénVandaag: 'ebook dwingt tot verandering'

  In navolging op cd's en films kunnen ook de ebooks nu gratis illegaal gedownload worden. De bestanden van de ebooks zijn slecht beveiligd en daardoor makkelijk te kraken. EenVandaag stelde daarom de vraag: wat is toekomst van het boek?

  Bron: EénVandaag, 12-02-2010

 • eBooks eregalerij
  eBooks eregalerij

  Vanaf februari 2011 is de eBooks eregalerij beschikbaar. Deze bestaat uit een beperkte selectie klassiekers uit de Nederlandse literatuur, verrijkt met filmpjes, foto's en een uitgebreide documentatie over de auteur. Gratis te downloaden, ook geschikt voor mobiel en iPad.

  Bron: Stichting Bibliotheek.nl, 21-01-2011

E-books & E-readers: digitaal lezen / Boeken en DVD's

 • ebooks handboek
  E-booksM. Hatenboer

  Uitgebreid overzicht van het gehele terrein van elektronische boeken, variërend van inhoud en techniek, tot productie, distributie en auteursrecht. Door de brede opzet en leesbaarheid kan het boek dienen als leidraad bij beslissingen om het elektronische boek te gaan gebruiken voor zowel persoonlijk als zakelijk gebruik. Ook geschikt als oriëntatie voor de geïnteresseerde leek, die meer wil weten over dit vrij nieuwe vakgebied.

 • publiceren op de ipad
  Publiceren op de iPadWiebe de Jager

  Het maken en in de markt zetten van een elektronisch boek (een zogenoemd e-book) is minstens zo complex als het uitgeven van een gedrukt boek. Dit boekje laat zien hoe een manuscript met het gratis programma Sigil omgezet kan worden tot een e-book. Mensen met een iPhone of een iPad kunnen digitale boeken kopen in de iBookstore, de boekenwinkel van Apple. Het boek geeft het proces van manuscript naar elektronisch boek in grote lijnen weer, maar niet voldoende in alle details. Het boek overlapt grotendeels 'Zelf ebooks uitgeven' van dezelfde auteur.

 • Zelf ebooks uitgeven
  Zelf ebooks uitgevenWiebe de Jager

  Digitaal lezen is in opkomst. Dus moeten er elektronische boeken zijn. Dit boekje wil auteurs en uitgevers laten zien hoe een manuscript met het gratis programma Sigil omgezet kan worden tot een e-book. Het manuscript moet worden geïmporteerd en opgemaakt met aandacht voor afbreken van woorden, voetnoten, tabellen, afbeeldingen en de inhoudsopgave. Daarna volgt nog het maken van een 'omslag', het bewerken van de matadata (gegevens over de publicatie) en het valideren van het resultaat. Het boek gaat ook in op het distribueren en promoten van het resultaat. De auteur is directeur van de uitgeverij die het boek uitgeeft.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

E-books & E-readers: digitaal lezen / Websites

 • gratis ebooks downloaden
  Gratis ebook downloaden

  Website met boeken die u kunt downloaden. De boeken zijn overzichtelijk gesorteerd en het bestandsformaat wordt bij de download vermeld.

  project gutenberg
  Project Gutenberg

  Gemeenschapsproject met meer dan 30.000 gratis e-books, ook Nederlands, uit het ‘Public Domain.

 • startkabel
  E-book startkabel

  Verzameling websites over e-books en e-readers.

  startpagina
  E-book startpagina

  Startpagina met links naar verschillende websites over e-books.

 • consumentenbond
  Consumentenbond

  Informatie van de Consumentenbond over e-readers en e-books. Uitgebreide testinformatie is te raadplegen in de bibliotheek.

  ereaders
  E-readers.nl

  Website met nieuws op het gebied van digitaal lezen. Hierop zijn ook productbeschrijvingen en reviews van e-readers en forumdiscussies te vinden. Met een overzicht van e-readers, een kieswijzer en een beginnerscursus digitaal lezen.

 • kieskeurig
  Kieskeurig

  E-books op vergelijkingssite Kieskeurig.