Fietsen

fietsen

Er wordt in Nederland veel gefietst. In geen enkel ander land in de wereld met een vergelijkbaar welvaartniveau wordt zoveel gefietst.
Nederlanders fietsen vooral omdat ze het een prettig en betrouwbaar vervoermiddel vinden: 84% van de Nederlanders heeft een positief oordeel over de fiets. Van de regelmatige fietsers oordeelt 95% positief en zelfs van de niet-fietsers heeft meer dan de helft nog een positief oordeel over de fiets.

Nederlanders dichten de fiets de volgende kwaliteiten toe: rustig, geen ergernissen, op jezelf zijn, geen vertragingen, altijd op tijd komen en goedkoop. Ook de onafhankelijkheid en flexibiliteit worden hoog gewaardeerd, slechts iets minder dan bij de auto.

Hoeveel wordt er in Nederland gefietst?
Een kwart van al onze verplaatsingen en een derde van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer, doen we met de fiets. Dat zijn jaarlijks ruim 4,5 miljard fietsritten. Daarbij leggen we 15 miljard kilometer af. Gemiddeld maakt een Nederlander ieder jaar 300 fietsritten goed voor zo’n 878 kilometer.
De fiets gebruiken we vooral voor alledaagse verplaatsingen: naar de winkel, school, werk, familie, vrienden, horeca of cultuur. Minder dan 10% van alle fietsritten zijn recreatief of sportief.

Nederland is misschien een klein landje maar bezit wel ruim 30.000 km aan fietsroutenetwerken, fietspaden en andere routes. Veel van deze fietspaden komen langs prachtige plekken waar vaak auto’s niet mogen komen.  Het vlakke landschap, het milde klimaat, korte afstanden en een uitstekende infrastructuur maakt Nederland tot een ultiem fietsland. Ook het milde klimaat van Nederland zorgt vaak voor goed fietsweer, het is niet snel te heet of te koud om te fietsen in Nederland.

Wie fietsen er in Nederland?
Met de fiets ben je onafhankelijk, goedkoop en flexibel, kwaliteiten die erg gewaardeerd worden van het fietsen. Zo is in Nederland de fiets nooit een symbool van armoede geworden (wel van rijkdom) en is het dagelijks gebruik (utilitair gebruik) altijd belangrijker geweest dan het sportieve gebruik.
In Nederland fietst bijna iedereen: jong en oud, mannen en vrouwen, arm en rijk, autobezitters en autolozen. 13,5 miljoen Nederlanders (84%) hebben een fiets, of meerdere. Vrouwen fietsen vaker dan mannen, autochtonen veel vaker dan allochtonen.

Nederland voor buitenlandse fietsers
Nederland is ook erg aantrekkelijk voor buitenlanders die met de fiets ons land komen verkennen. Het oppervlak is vaak vlak en dus kunnen ook ongetrainde fieters hier makkelijk vooruit komen. Daarnaast zijn wij Nederlanders een echt fietsvolk en houden vaak rekening met elkaar in het verkeer.
De Duitsers spreken in de jaren dertig over ‘das Hollandrad’ als ze een typisch Nederlandse Omafiets met bagagedrager en kettingkast bedoelen. Zelfs onze manier van fietsen (rechtop, niet voorovergebogen) is anders dan in andere landen.

Makkelijk op pad
Nederland bezit ruim 30.000 kilometer aan fietsroutes. Veel van deze routes zijn verwerkt in een knooppuntenroute. Nederland bezit ruim 7600 fietsknooppunten door heel het land. Deze fietsknooppunten maken het mogelijk om zelf een fietsroute te plannen en zelf uit te zoeken wat men wil zien.

 

Meer informatie

Nieuwsberichten

Geen nieuws gevonden

Fietsen / Artikelen

 • 'Goedkoop, snel en gezond': De fiets wint terrein

  De fiets is het meest serieuze alternatief voor de auto. Volgens het Grote Buurtonderzoek van het AD verkiezen veruit de meesten in de Rotterdamse regio de tweewieler boven het openbaar vervoer wanneer ze de wagen moeten laten staan. Ondanks het achterblijven van fietsvoorzieningen.

  Bron: AD, 11-10-2014

 • De gezondheidsvoordelen van fietsen

  Ruim duizend vrouwen klimmen aankomend weekend in de pedalen tijdens de Leontien Ladies Ride. Deze gezellige fietstocht wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd voor de vrouwelijke fietsfans en VROUW doet mee! Maar fietsen is niet alleen gezellig, het is ook erg gezond. VROUW vertelt je waarom.

  Bron: De Telegraaf, 11-09-2013

 • Goedkoop en gezond: fietsen naar je werk

  Een kwart van de Nederlanders gaat meestal op de fiets naar zijn werk. Een verstandige keuze, want fietsen is goed voor lichaam, geest en de portemonnee.

  Bron: Elsevier, 20-09-2012

 • Fietsen op eenzame hoogte

  FELDTHURNS - Een dagje fietsen in het vlakke Nederland. In het Italiaanse Zuid-Tirol lachen ze erom. Dat is niet sportief! Echt mountainbiken doe je in de Alpen. En dat hebben we geweten…

  Bron: De Telegraaf 30-03-2010

 • Regelmatig fietsen naar het werk leidt tot lager ziekteverzuim.

  Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim één dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s. Als werkgevers in Nederland fietsen naar het werk extra stimuleren, kan hen dit 27 miljoen per jaar besparen, zo blijkt uit TNO-onderzoek.

  Bron: TNO, januari 2009

 • Fietsen als medicijn

  Overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes, en depressie staan bovenaan de lijst van meest voorkomende aandoeningen. Ze veroorzaken veel persoonlijk leed en zorgen voor hoge kosten in de gezondheidszorg. Maar er is een eenvoudig ‘medicijn’: de fiets.

  Bron: Santé 05-03-2009

 • Fietsen met of zonder helm?

  Een fietstocht is een van de prettigste en voordeligste manieren om een vakantie invulling te geven. Het dragen van een helm is daarbij in Nederland een zeldzaam toegepaste extra beschermingsmaatregel, die in ons op fietsen ingestelde land ook feitelijk niet nodig is. Over de grenzen liggen de zaken wat moeilijker, zoals iedereen die b.v. in Engeland heeft gefietst, wel kan beamen.

  Bron: De Telegraaf, 27-09-2007

Fietsen / Beeld en geluid

 • Rekenkamer
  De Rekenkamer: Wat kost een fiets?

  Wat kost een fiets en hoeveel kilometer moeten de onderdelen afleggen voordat de fiets zijn eerste meters maakt?  De Rekenkamer schaft een echte Hollandse omafiets aan voor de prijs van 250 euro. We halen de fiets volledig uit elkaar om achter de prijs en de herkomst van de velgen, spaken, banden en schroefjes te komen. Al snel komen we tot de ontdekking dat de onderdelen van onze omafiets al meer kilometers hebben afgelegd dan dat de fiets zelf ooit gaat maken, terwijl de prijs voor de fiets juist heel erg laag ligt.

  Bron: KRO De Rekenkamer, 08-05-2014

 • Klokhuis
  Klokhuis: Fietsgeschiedenis

  Aflevering van Klokhuis over de fietsgeschiedenis. Nederland is een fietsland. Daarom wil Klaas wel eens weten hoe het fietsen ooit is ontstaan. Hij fietst door de geschiedenis van onze trouwe tweewielers. Hij toert op allerlei vreemde typen en modellen zoals de loopfiets, de locomotieffiets en de tweezitsfiets.

  Bron: NTR Klokhuis, 07-07-2010

 • Fietsen
  Song of the Wheels: De fiets in het Nederlands maatschappelijk verkeer

  Documentaire in kleur van Henk Alsem (1949) over de fiets in al zijn verschijningsvormen. Div. shots van fietsers, bakfietsen, transportfietsen, bakkerskarren, melkboeren, vuilnismannen, ijscokarren, recreatie etc. gefilmd op het platteland en o.a. in het stadsverkeer van Den Haag. De film laat ook iets zien van de wederopbouw van ons land.

  Bron: VPRO, 04-12-2012

 • Snelcursus
  Snelcursus Fiets opknappen

  Teleac Snelcursus Fiets opknappen. Hierbij leert je in vier filmpjes stap voor stap hoe je zelf van je eigen fiets weer een respectabele tweewieler maakt.

  Bron: NTR Vrije Tijd TV, 26-04-2010

 • NTR Acacemie
  NTR Academie: Fiets repareren

  Een lekke band, slag in je wiel of een slappe ketting? Voortaan knap je deze klusjes gewoon zelf op. Duidelijke instructiefilm voor reparaties aan de fiets, van band plakken tot ketting spannen.

  Bron: NTR, 29-05-2014

Fietsen / Boeken en DVD's

 • Fietsen rond de wereld
  Fietsen rond de wereld in Nederland Dl. 1: Ontdekkingsreis door Noord-NederlandFlip van Doorn

  In negen etappes (van ca. 100 tot ca. 335 km, met suggesties voor alternatieve routes) fietsen door Noord-Nederland langs wereldplekken: plaatsen waarvan de naam ook elders ter wereld voorkomt. Je fietst langs Engeland, Egypte, Denemarken, Siberië. Start en finish liggen bij hotel de Wereld in Wageningen, net als Groningen en Alkmaar ook een plaats in Suriname.
  De route, niet de snelste, maar wel mooi, loopt via bestaande fietsnetwerken (zoals knooppunten) of wordt in de gids beschreven. De routebeschrijving in de gids lijkt wat ingewikkeld zodra de knooppunten verlaten worden, maar samen met de ingetekende route op de losse kaarten is deze zeer volledig. Bij elke wereldplek worden op een vlotte en leuke manier geschiedenis en herkomst van de naam beschreven.  Overnachtingsplaatsen op de kaarten en horeca staat ook in de gids.

 • Lekker fietsen
  Lekker fietsenIlona Stoker, Marita van Hasselt

  Een boekje met een originele invalshoek: biologische aardappelen in Nederland. Met een fietsroute van 1000 km dwars door Nederland zijn er heel wat biologische aardappeltelers, restaurantjes en logeeradressen aan te doen. In het boekje is er dan ook veel aandacht voor deze bedrijfjes. De routes zijn duidelijk evenals de kaarten die deze ondersteunen. De opmaak is levendig met mooie kleurenfoto's en de teksten zijn soepel geschreven. Een leuk boekje voor een fietstocht dwars door ons land.

 • Fiets repareren
  Je fiets repareren en onderhouden voor dummiesDennis Bailey en Keith Gates

  In dit naslagwerk, een deel uit de serie Dummies, informatie over verschillende soorten fietsen, hoe de fiets in elkaar zit en hoe de verschillende onderdelen heten. Tevens tips voor pech onderweg.
  Het accent ligt op de reparaties (eenvoudige en ingewikkeldere) die je zelf thuis kunt doen. Dit gebeurt veelal aan de hand van duidelijke tekeningen en foto's (zwart-wit). Ten behoeve van de veiligheid wordt een maandelijks en jaarlijks onderhoud van de diverse onderdelen geadviseerd en behandeld. Geen fietsjargon, maar begrijpelijke taal, ook voor wie nauwelijks iets van fietsen af weet. Ondanks dat het een vertaling betreft van een oorspronkelijk Amerikaanse uitgave, door de bewerking zeker geschikt voor de Nederlandse fietser.

 • Lekker fietsen
  Lekker fietsen in Nederland en VlaanderenBartho Hendriksen

  Handzaam boekje met zeventien fietsroutes, twaalf in Nederland, minimaal een per provincie, en vier in Vlaanderen, van 20 tot 71 kilometer. Per route een duidelijke overzichtkaart over twee pagina's. Per route een sfeerbeschrijving van het landschap, een karakteristiek van de tocht, routelengte en eventueel knooppuntnummers. Als er geen knooppunten zijn, staat er een uitgebreide routebeschrijving. Ook zijn er leuke picknicktips, zoals Limburgse vlaai en Groninger koek en museumtips. Bij veel routes leuke informatieve beschrijvingen van de bijzonderheden onderweg die op het kaartje zijn aangegeven. De aanrijroute voor de auto wordt gegeven en soms een NS-station. Op bijna elke pagina karakteristieke sfeerfotootjes, met bijschrift.

 • Omslag-Stempelstan
  In de ban van Stempelstan: een reis door Centraal-AziëFrank van Rijn

  Dit reisverhaal neemt ons mee naar Centraal-Azie. De verteller gaat te fiets vanaf Tbilisi in Georgie door Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan naar Tadzjikistan waar hij eindigt in Khorog. Het is de tweede fietsreis door en naar Azie van deze wereldreiziger, die al ruim 465.000 km wegtrapte op zijn tochten. Hij loopt tegen de onbegrijpelijke bureaucratie en manipulatie aan die in deze landen gebezigd wordt voor allerlei vergunningen, boottickets, toegangspassen enzovoorts. Bijzonder zijn de anekdotes over wachttijden voor onbegrijpelijke zaken die soms achteraf niet blijken te gebeuren. Het reisverhaal richt zich op de belevenissen en minder op de fietservaringen en ook minder op de lokale bezienswaardigheden en gebruiken. Hij ontmoet verschillende andere fietsers die soms een stuk meefietsen. De vele kleurenfoto's geven fraaie impressies van de fietstocht en de landschappen.

 • Fietsrepubliek-Pete-Jordan
  De fietsrepubliekPete Jordan

  Amerikaan en fietsfanaat Pete Jordan komt in 2002 naar Nederland voor zijn studie. Hij is (in de Verenigde Staten) al jaren op zoek naar een fietsvriendelijke woonplaats, die hij in Amsterdam vindt, ook voor zijn vrouw (die fietsenmaker wordt) en zoontje. Hij verweeft eigen fietservaringen met een studie naar fietsende Amsterdammers en hun geschiedenis. Aangekomen in Amsterdam wordt hij overhoop gefietst: het fietspad is hem onbekend. Hij koopt een fiets en volgt fietsende Amsterdammers om de stad te verkennen. Hij ontdekt wat ze allemaal op de fiets vervoeren (kinderen!) en wat ze allemaal op de fiets doen (hand in hand!). Indoorfietsrijscholen, snelheidslimieten, inbeslagname en de fiets als verzetsmiddel in de Tweede Wereldoorlog, provo's – mislukte – wittefietsenplan, fietsenvissers, verkeerschaos. Ook vele positieve maatregelen van de laatste decennia, zoals stallingen en doorgaande fietspaden. Hij bekijkt alles als buitenstaander en dat biedt ons Nederlanders een leuk inzicht.

 • Het fietserspad
  Het FietserpadPol van Mill, Keesjan van den Herik, Alphons van Winden

  Nederlands bekendste lange afstand wandelpad, het Pieterpad, heeft ook een fiets-variant: het Fietserpad. Er zijn enige verschillen met het Pieterpad. Het Fietserpad is niet bewegwijzerd en de route is met een totale lengte van 574 kilometer bijna honderd kilometer langer dan het Pieterpad. Bovendien doorkruist het Fietserpad weliswaar hetzelfde gebied als het Pieterpad, er worden toch voornamelijk andere wegen bereden. De route start in het Zuid-Limburgse Mesch en doet de St. Pietersberg in Maastricht (eindpunt Pieterpad) niet aan. Daarna gaat het langs de oostgrens van Nederland naar Pieterburen (beginpunt Pieterpad). Het is een zeer landelijke route. Van de grote steden worden alleen Nijmegen en Groningen aangedaan. De fietsroute staat aangegeven op 31 landkaartjes (schaal 1:75.000) in kleur. Achterin de uitgave wordt de route in woorden beschreven, met kilometerstanden. Daarvoor wordt in acht hoofdstukken de natuurlijke geschiedenis van het doorkruiste landschap beschreven, geïllustreerd met foto's en tekeningen in kleur. Op de landkaarten staan hotels en campings aangegeven. Voor adressen wordt verwezen naar VVV's, waarvan een lijst is gegeven. De bijbehorende speciale internetsite voor meer actuele informatie over het Fietserpad is niet meer beschikbaar.

 • Van afloper tot zweetdief en 2348 andere woorden uit de wielersport en het recreatiefietsen
  Van afloper tot zweetdief en 2348 andere woorden uit de wielersport en het recreatiefietsenJan Luitzen

  Van Dale, in het Nederlands taalgebied een autoriteit op het gebied van woordenboeken, geeft een aantal sportwoordenboeken uit. Een ervan is gewijd aan de wielersport. Dat is niet zo vreemd: wielerjargon is beeldrijk en levendig, maar voor leken vaak onbegrijpelijk. Het 'Wielersportwoordenboek' bestaat uit 2350 lemma¿s in de kenmerkende, strakke stijl van Van Dale. Naast de woordverklaring wordt vaak een citaat gegeven en de etymologie van het hoofdwoord of de uitdrukking belicht. Het boek heeft een licht encyclopedisch karakter: technische concepten als ¿aflossen¿ en ¿op het kantje rijden¿ worden verduidelijkt aan de hand van een afbeelding. Af en toe is er plaats voor gedichten of anekdotes die verband houden met wielrennen. De auteur heeft niet gestreefd naar volledigheid, maar wil ¿representatieve (deel)verzamelingen¿ geven van termen die in ¿alle disciplines van de wielersport op (top)sportniveau¿ en op recreatief niveau worden gebruikt. Maar het 'Wielersportwoordenboek' is vrij volledig en nauwkeurig en is daardoor een handig en interessant naslagwerk.

 • Honderd jaar fietsen
  Honderd jaar fietsen in Nederland 1850-1950. Over het begin van de fietscultuurRadosław Lesisz

  Deze doctoraalscriptie behandelt de belangrijkste aspecten daarvan tegen de achtergrond van de geschiedenis van de ontwikkeling van de fiets. Naast windmolens, tulpen en dijken is de fiets tegenwoordig een deel van het typische beeld van de Lage Landen. Men zegt dat Nederland het fietsland bij uitstek is en dat Nederlanders praktisch op de fiets zijn geboren. Waarom heeft zo’n betrekkelijk jong verschijnsel zo ingrijpende invloed op de image van dit land gehad? Waarom geniet de fietser in Nederland een van de gunstigste posities in vergelijking met andere landen? Is dat dankzij de Nederlandse fietstraditie? Waaruit bestaat dus de erfenis van de fietscultuur?
  Om deze vragen te beantwoorden moeten wij hier de historie van het fiets-verschijnsel opsporen.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Fietsen / Websites

 • Fietsen123
  Fietsen123

  Uitgebreide informatie over fietsen, fietsroutes en fietsvakanties. Met fietstests, fietsdossier en  info over elektrische fietsen.

  Zeelandfiets
  Zeeland Fiets

  Agenda met leuke fietsevenementen in Zeeland. Met nieuws, fietsen voor het goede doel, wielrennen en fietsroutes.

 • Nederland fietsland
  Nederland Fietsland

  In samenwerking met diverse toeristische regio's presenteert nederlandfietsland.nl een fraaie selectie van (thematische) knooppuntroutes. Uitgebreide informatie over fietsvakanties, knooppuntroutes, elektrische fietsen en fietsonderhoud.

  Fietsersbond
  Fietsersbond

  De Fietsersbond geeft voorlichting over fietsen en fietsproducten, komt op voor de belangen van fietsers in het verkeer. Zoals: veilige fietsroutes en kruisingen, beter onderhoud van fietspaden, aanpak fietsdiefstal en digitale fietsrouteplanners.

 • Fietsplatform
  Landelijk Fietsplatform

  Website van het landelijk kennis- en coördinatiepunt recreatief fietsen. Met nieuws, fietsrecreatiemonitor, feiten en cijfers.

  ANWB fietsen
  ANWB: fietsen

  Hier vindt u alles over fietsen en fietsroutes. Zoek, koop en beoordeel een fietsroute, fietsweerbericht, fietsuitrusting, fietsvakanties en nog veel meer.

 • Fietsrouteplanner
  Fietsrouteplanner

  Fietsrouteplanner van de Fietsersbond. Kies een fietsroute of fietsrondje: recreatief (over netwerken) of van-deur-tot-deur.

  fiets
  Fiets

  Website behorende bij het gelijknamige tijdschrift.

 • Fietsen scoort
  Fietsen scoort

  Fietsen Scoort is dé campagne om fietsen naar het werk op een actieve en uitdagende wijze te stimuleren.
  U kunt op uw persoonlijke online pagina ‘Mijn Fietsen Scoort’ direct zie hoeveel calorieën u heeft verbrand, hoeveel geld u bespaart, hoeveel CO2-uitstoot (broeikasgas) u voorkomt en wat dit betekent voor de verkleining van uw ecologische voetafdruk.

  Fietsvrouwen
  Fietsvrouwen

  Fietsvrouwen is onderdeel van de NTFU. Deze website biedt een platform voor sportieve vrouwen die informatie zoeken over fietsen.
  Je vindt hier damestochten, fietsverenigingen die een specifiek aanbod voor dames hebben, clinics, workshops, routes, recepten en nog veel meer.