Gaming (informatie voor jongeren)

games

Het woord ‘game’ komt uit het Engels en staat letterlijk vertaald voor ‘spel’. Het werkwoord ‘gamen’ is dan ook het spelen van een spel. En tegenwoordig wordt gamen vooral gebruikt voor het spelen van spellen op de computer. Een gamer is iemand die computerspellen speelt. Onder jongeren zijn vooral de spellen populair die zij kunnen spelen voor plezier en ontspanning. Denk dan aan Super Mario, Tetris of Halo 3. Maar er bestaan ook games waar jongeren wat van kunnen leren. Dit zijn zogenaamde serious games.

Serious games zijn (online) computerspellen waarmee de makers meer willen bereiken dan alleen vermaak. Er zijn bijvoorbeeld serious games die je iets leren over je gezondheid of over de wetenschap, of games die toekomstige soldaten iets leren over oorlogssituaties.

Computerspelletjes die gebruikt worden om mensen te trainen, zijn niet helemaal nieuw. 10 jaar geleden waren er ook al games waarmee je iets kon leren, toen nog vaak op een diskette of cd-rom.

Jongeren krijgen door het spelen van zo’n game bepaalde kennis en/of vaardigheden. Deze games worden daarom ook steeds vaker gebruikt in het onderwijs.

Meer informatie

Nieuwsberichten

Gaming (informatie voor jongeren) / Artikelen

 • Betalen voor online games?

  Je bent druk bezig om je huis in The Sims Social in te richten en stuurt sms'je na sms'je om credits te kopen voor meer meubels. Jij bent blij want je hebt je mooie bank, maar je beltegoed? Die is binnen no time op. En dat is niet eerlijk vindt de stichting Mijn Kind Online.

  Bron: Sevendays, 6 oktober 2011

 • Jongeren, games en internet

  De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat kinderen weer een groot deel van de dag onder de pannen zijn. Uit eerder onderzoek van Wallie, de veilige internetportemonnee, bleek dat kinderen in de zomervakantie gemiddeld 5 uur per dag online zijn. Hoe verhoudt zich dat met het aantal uren buiten de vakantie? Wallie vroeg het aan ruim 3600 kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar.

  Bron: Jongeren.blog.nl, 06 september 2011

 • Robert (14) verkoopt miljoenen games

  Robert van 14 jaar is een gewone jongen, maar wel één met een bijzondere hobby. De Amerikaan bedenkt en verkoopt computerspel¬letjes voor mobiele telefoons. En daar heeft hij veel succes mee!

  Bron: Jeugdjournaal, 26 april 2011

Gaming (informatie voor jongeren) / Beeld en geluid

 • Mr. Right 21
  Mr. Right 21: je eigen website maken!

  Je eigen game maken? En online zetten zodat iedereen jouw game kan spelen? Bekijk dan deze aflevering van mr. Right. Hij laat je zien hoe! Waar je deze game kan maken en hoe... staat op Schooltvweekjournaal.

  Bron: SchoolTV Weekjournaal

 • Games techniek
  Games techniek

  Deze aflevering: het ontwerpen van een game. Lisa Wade gaat kijken hoe een art-director van games te werk gaat. Zij bepalen hoe een spel er grafisch uitziet en hoe de ontwerptekeningen worden omgezet in een 3-dimensionale modellen zodat het een echt computerspel wordt.

  Bron: Ket Klokhuis, 11-2-2009

 • Games vormgeving
  Games vormgeving

  Deze aflevering: de vormgeving van games. Lisa Wade bezoekt gamedesigners die computerspelletjes bouwen. Zij bedenken de spelregels, alle figuren, de geluiden en de muziek van een spel.

  Bron: Het Klokhuis

 • gamen
  SchoolTV Weekjournaal over gamen

  Gamen: het is zo leuk, maar je ouders willen niet dat je de hele dag computerspelletjes speelt. Buiten bezig zijn, je huiswerk maken en leuke dingen doen met vrienden, zijn natuurlijk óók belangrijk. Maar hoe overtuig je jouw ouders ervan dat gamen sociaal is en je er ook nog slimmer van wordt?

  Bron: SchoolTV Weekjournaal, 1 maart 2010

 • Kinderen steeds vaker verleid
  Kinderen steeds vaker verleid

  Het gebeurt steeds vaker dat kinderen verleid worden te betalen voor internetspellen en dat is oneerlijk. Dat zegt internetdeskundige Remco Pijpers. Het Jeugdjournaal sprak met kinderen van basisschool Zonheuvel in Driebergen. Zij hebben het wel eens meegemaakt.

  Bron: Jeugdjournaal, 04-10-2011

 • Computergames
  Computergames

  Aan welke eisen moeten vorm en inhoud van computergames voldoen en hebben de games een culturele betekenis? Wat maakt het leuk om uren stil achter je computer te zitten en alleen je duimen te bewegen? In deze aflevering van Kunstlicht zie je hoe computergames worden bedacht en gemaakt.

  Bron: Teleac Kunstlicht, 07-05-2009

 • Bewegen met games
  Bewegen met games

  Bewegen is gezond en dus zijn er tegenwoordig heel veel games waarbij je flink moet bewegen om te spelen. Bart onderzoekt hoe gezond al die sportieve games zijn. Hoeveel calorieën verbrand je als je met de computer een potje tennist of een hardloopwedstrijd doet?

  Bron: Het Klokhuis, 07-05-2012

Gaming (informatie voor jongeren) / Boeken en DVD's

 • game
  GameAnders de la Motte

  De vondst van een mobiele telefoon in de trein voert de puberale nietsnut Henrik Petterson een onbekend videospel binnen. Het begint heel onschuldig, streelt zijn gebutste ego, maar het verleidt door een persoonlijke benadering tot daden die niet alleen zijn zus als beveiligingsagente in gevaar brengen. Tot beste Zweedse debuutthriller verkozen boek van een Zweedse ex-politieman, die nu verantwoordelijk is voor de beveiliging van een internationaal technologiebedrijf. Er schijnen nog twee delen te komen. De snel geschreven thriller vol Engelstalig chatjargon en straattaal heeft veel actie en dialoog. De personages zijn goed getypeerd, de familiale achtergronden komen en passant uit de verf. Psychologie en ontwikkelingen zijn geloofwaardig en de spanning loopt steeds hoger op. Je moet wel een beetje de game- en jongerenwereld kennen om het verhaal, maar vooral de taal te waarderen.

 • the hunger games
  The hunger gamesSuzanne Collins

  Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Na een burgeroorlog is van Noord-Amerika het land Panem overgebleven, bestaande uit het welvarende Capitool met twaalf daaraan ondergeschikte districten, waarin veel armoede en onvrijheid heersen. In de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, strijden op leven en dood in een ‘Big Brother’-omgeving. Katniss Everdeen (16, ik-figuur) uit het twaalfde, armoedigste district springt in de bres voor haar jongere zusje Prim wanneer deze wordt uitgekozen. Na een wat aarzelend begin krijgt het verhaal vaart. Het thema is gedurfd: een strijd op leven en dood tussen twaalf- tot achttienjarigen, als vorm van vermaak. Wie is de slimste overlever? De auteur weet een zeer sympathieke heldin te scheppen, met een admirabele overlevingsdrang en geloofwaardig gevoelsleven. Ze vertelt het verhaal in de tegenwoordige tijd, waardoor je er meer bij betrokken bent. Ze combineert overlevingstechnieken uit de traditie van Jean Auels prehistorische romans met ultramoderne technologie. Het slot lijkt voorspelbaar, maar is dat zeker niet.

 • cool mickey
  CoolMickeyRoel de Jong

  Thomas (ik-figuur) is een fan van de online game PlanetLords. Om verder te komen, geeft hij zijn wachtwoord af. Dat had hij beter niet kunnen doen.

 • gamemaker
  Gamemaker for kidsCésar Cleijn

  GameMaker is een programma waarmee je heel gemakkelijk allerlei soorten eenvoudige, maar ook uitgebreide computerspellen kunt maken. Dit boek laat kinderen zien hoe dat moet. De tekst geeft stap-voor-stap instructies, waarbij de Engelstalige terminologie uit het programma waar nodig wordt uitgelegd. Een groot aantal schermafbeeldingen helpen om de draad niet kwijt te raken, en getekende illustraties verluchtigen het boek nog verder. De benodigde afbeeldingen en geluiden zijn via de website van de uitgever te downloaden. Op www.game-maker.nl staat ook informatie voor gebruik in het onderwijs. In het boek komt maar een relatief klein deel van de mogelijkheden van Gam Maker aan bod; het is dus vooral geschikt als introductie voor kinderen die voor het eerst zelf aan de slag willen met het maken van een eigen spel.

 • 1000 gave heroes
  1000 game heroes

  Overzicht van computerspellen voorzien van veel afbeeldingen van de hoofdrolspelers daarin.

 • zelf spannende games maken
  Zelf spannende games maken met GameMakerPeter D'Hollander

  Introductie van het programma GameMaker, waarmee je zonder programmeerkennis allerlei soorten games kunt maken. Met stapsgewijze uitleg via schermafbeeldingen.

 • Gamemaker4you
  Gamemaker4youPauline Maas

  Introductie van het programma Game Maker, waarmee je allerlei soorten games kunt maken. De cd-rom bevat software en vier voorbeeldgames en de handleiding stapsgewijze uitleg via schermafbeeldingen in kleur.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Gaming (informatie voor jongeren) / Websites

 • wadlandis
  Wadlandis

  Avonturenspel over klimaatverandering van de Waddenvereniging. Je hebt er Google Earth voor nodig, en reist over de wadden om meer te weten te komen over gevolgen van de zeespiegelstijging.

  gebouw 13
  Gebouw 13

  Gebouw 13 is een online detectivespel, waarin de risico's van internet een rol spelen. Dit spel is een onderdeel van de Nederlandse overheidscampagne Digibewust.

 • budgeteurope
  Budget Europe

  Online spel over de Europese Unie, waarin je de EU begroting maakt en meer te weten komt over de taken en dilemma's van de EU. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Twitter. Budget Europa is bedoeld voor middelbare scholieren en kan ook in klasverband worden gespeeld.

  13 in de oorlog
  13 in de oorlog

  Spel voor jongeren over de Tweede Wereldoorlog, dat aansluit bij de gelijknamige tv-serie. Levensbedreigende situaties, risico's en moeilijke keuzes: de speler wordt aan het denken gezet.

 • rekenwebspelletjes
  Rekenweb spelletjes

  Rekenweb is een site bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. De site bevat zo'n veertig kwalitatief goede en didactisch verantwoorde rekenspelletjes en puzzels. De site is gericht op kinderen, ouders en docenten. De initiatiefnemer, het Freudenthal instituut, is specialist op het gebied van rekenen en basisonderwijs.

  leerspellen
  Leerspellen

  Spelletjes/games zijn er volop te vinden op het internet, maar de spelletjes op Leerspellen.nl zijn leuk om te spelen èn ze kunnen je ook nog wat leren.

 • gameverslaving
  Gameverslaving

  Op deze website van gameverslaving.nl wordt aandacht besteed aan steeds groter wordend probleem. Gameverslaving komt de laatste tijd steeds meer voor, en is net zo erg als elk andere verslaving dan ook! Spellen spelen op gameconsoles, zoals bijvoorbeeld de xbox of playstation, of pc kan leuk zijn, en een leerzame tijdverdrijf. Maar voor vele jongeren wordt het een obsessie. Het is geen spel meer maar een verslaving.

  Webwegwijzer
  Educatieve spelletjes

  Bouwen, puzzelen, dansen, muziek maken of avonturen beleven: deze educatieve spellen zijn leerzaam, mooi gemaakt en boeiend voor jong en oud. Ook andere creatieve en leerzame spellen vind je op Webwijzer.nl.

 • gamen
  Gamen

  Gamen: het is zo leuk, maar je ouders willen niet dat je de hele dag computerspelletjes speelt. Buiten bezig zijn, je huiswerk maken en leuke dingen doen met vrienden, zijn natuurlijk óók belangrijk. Maar hoe overtuig je jouw ouders ervan dat gamen sociaal is en je er ook nog slimmer van wordt?

  recensies
  Recensies

  Lees alles over de nieuwste games.

 • maak je eigen games
  Maak je eigen games

  Met de GameKit kun je snel en makkelijk zelf games bouwen! Maar niet alleen kun je helemaal zelf games bouwen, je kunt alle andere spellen van de site openen en veranderen of er extra levels bij bouwen.

  Gameadvies
  Gameadvies op maat

  Doe de korte test en vind uit of gamen voor jou een leuke hobby is of een verslaving…
  Deze zelftest is bedoeld voor jongeren onder de 18.