Gaming

gaming

Gamen brengt jongeren veel goeds, maar kan ook tot problemen leiden. Hoe kun je als ouder je gamende kind opvoeden en begeleiden? In dit dossier is voor ouders allerlei informatie verzameld over gamen door kinderen en jongeren.

Gaming is het spelen van een spel op de computer of op een gameconsole, zoals PlayStation, X-box, Game Boy of de Wii. De pc is het meest populaire gamesysteem. Games die via internet worden gespeeld, worden ‘online games’ genoemd.

Veel online games worden met meerdere spelers tegelijk gespeeld en worden dan ook ‘online-multi-player games’ genoemd. Online gamen is erg populair, omdat het mogelijkheden biedt om tijdens het spelen in contact te komen met anderen.

Game je slim
Games kunnen leerzaam zijn. Tijdens gamen moeten er veel dingen tegelijk gedaan worden (multi tasking). Concentratie is dus van belang, net zoals creativiteit. Maar daarbij moet men ook snel beslissen onder tijdsdruk en strategisch inzicht hebben.

Voor sommige games is het ook belangrijk om met anderen samen te werken. Hoe goed de sociale vaardigheden zijn, speelt dus ook mee, zelfs wanneer men alleen achter de computer zit. Voor velen komt een spel spelen binnen de virtuele wereld, zoals World of Warcraft, overeen met de echte wereld. Wanneer men zich bijvoorbeeld niet aan de afspraken houdt, kunnen zij ook binnen een virtuele wereld uit de groep gezet worden.

Online zijn jongeren actief bezig met zaken die aansluiten bij hun interesse. Jongeren maken vaak deel uit van meerdere netwerken binnen de digitale wereld. Ze gamen online tegen leeftijdgenoten uit andere landen en andere culturen. Er worden allerlei communities gestart en er worden LAN-party’s georganiseerd. (Een LAN-party is een evenement waar gamers samen komen, hun computer meenemen en games tegen elkaar spelen.)

Voor- en nadelen
Natuurlijk zijn er positieve en negatieve kanten aan gamen te noemen. De positieve kanten zijn o.a. online vrienden maken, creatief zijn en snel beslissen. Een risico is dat men eraan verslaafd kan raken.

Bron: Medicinfo

Meer informatie

Nieuwsberichten

Gaming / Artikelen

 • Joystick junkies

  Een kwalitatief onderzoek naar de perceptie op gameverslaving in Vlaanderen bij de verschillende betrokken actoren. Afstudeerscriptie Universiteit Gent. De scriptie is te downloaden.(pdf)

 • Dossier over online spelletjes voor kinderen

  Bijna geen enkele spelletjes-site geeft informatie voor ouders om te kunnen zien welk spelletje geschikt is voor welke leeftijd. Dat is jammer, want ouders willen dat graag weten. Een onderzoek van Ouders Online (2006) wees uit dat veel ouders behoefte hebben aan een Kijkwijzer voor internet, inclusief de spelletjes. Verderop in dit dossier zullen we ingaan op de initiatieven die er op dat gebied inmiddels ondernomen zijn, zoals PEGI Online.

  Bron: mijnkindonline.nl

 • Pas op je Portemonnee!

  Over geld uitgeven in virtuele kinderwerelden.

  Bron: Stichting mijn kind online

 • Computerspellen regeren de game-junk

  De game-industrie zwijgt over de verslavende werking van bepaalde computerspellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Ontloopt de industrie daarmee haar maatschappelijke verantwoordelijkheid? Sommige onderzoekers vinden van wel.

  Bron: Trouw, 2 februari 2010

 • 'Waarschuw tegen gameverslaving'

  De game-industrie moet net als de gok- en tabaksbranche waarschuwen tegen verslavingen. Het onderzoeksinstituut IVO uit Rotterdam doet de industrie in een rapport dat dinsdag verscheen, enkele suggesties. Het denkt aan waarschuwingsteksten op verpakkingen of binnen spellen zelf. Ook het aanspreken van spelers die al uren bezig zijn op internet is een mogelijkheid, aldus onderzoeker Tim Schoenmakers.

  Bron: De Telegraaf, 2 februari 2010

 • Het Europese Parlement gamed mee

  Een ‘rode knop’ om videogames te stoppen moet ouders meer grip geven op het gamegedrag van hun kinderen. Met dit voorstel kwam de Nederlandse Europarlementariër Toine Manders (VVD). Het werd met veel enthousiasme overgenomen door het Europees Parlement.

  Bron: VersPers, 14 april 2009

 • Wat is er nou zo leuk aan gamen?

  Verslaving aan computerspellen komt weinig voor. Maar het kan je leven wel beheersen. Ouders zijn te vaak bang voor de gevaren van computerspellen, vinden Herm Kisjes, hulpverlener in verslavingszorg, en Erno Mijland, freelance journalist. „Wij wilden wel eens van jonge gamers zelf horen wat ze leuk vinden aan gamen en hoe zij denken dat ze het beste begeleid kunnen worden.”

  Bron: Trouw, 21 oktober 2009

 • Onderzoek games en internet kinderen 7-17 jaar

  De scholen zijn weer begonnen. Dat betekent dat kinderen weer een groot deel van de dag onder de pannen zijn. Uit eerder onderzoek van Wallie, de veilige internetportemonnee, bleek dat kinderen in de zomervakantie gemiddeld 5 uur per dag online zijn. Hoe verhoudt zich dat met het aantal uren buiten de vakantie? Wallie vroeg het aan ruim 3600 kinderen in de leeftijd van 7 tot 17 jaar.

  Bron: Vives, 19 september 2011

 • Nieuw internetspel leert studenten Europa kennen

  De provincie en de Katholieke Hogeschool Limburg (KHLim) lanceren een educatief internetspel over Europa voor de derde graad van het secundair onderwijs. Het spel moet ervoor zorgen dat studenten spelenderwijze leren over Europa.

  Bron: Nieuwsblad.be, 14 september 2011

 • Onderzoek naar gezondheidsrisico’s en kansen van games

  Zittend gedrag, zoals het spelen van niet-actieve video games, hangt samen met een verhoogde kans op het verkrijgen van overgewicht. Maar de nieuwe generatie video games, de zogenaamde actieve games, lijken veelbelovende middelen voor zowel het terugdringen van zittend gedrag als voor het stimuleren van lichamelijke activiteit. Met het programma ‘MyGame’ doet de Vrije Universiteit naar de gezondheidseffecten van Games.

  Bron: Pretwerk.nl, 2 september 2011

Gaming / Beeld en geluid

 • SchoolTV Weekjournaal over gamen
  SchoolTV Weekjournaal over gamen

  Gamen: het is zo leuk, maar je ouders willen niet dat je de hele dag computerspelletjes speelt. Buiten bezig zijn, je huiswerk maken en leuke dingen doen met vrienden, zijn natuurlijk óók belangrijk. Maar hoe overtuig je jouw ouders ervan dat gamen sociaal is en je er ook nog slimmer van wordt?

  SchoolTV Weekjournaal, 1maart 2010

 • Gek Gespeeld (Telefacts) deel 1
  Gek Gespeeld (Telefacts) deel 1

  Reportage over gamen bij kinderen.Met commentaar van kinderen, ouders en deskundigen.

  VTM, 6 december 2004

 • Gek Gespeeld (Telefacts) deel 2
  Gek Gespeeld (Telefacts) deel 2

  Reportage over gamen bij kinderen.Met commentaar van kinderen, ouders en deskundigen.

  VTM, 6 december 2004.

 • Gamen en opvoeden
  Gamen en opvoeding: gamers geven zelf tips

  Wat is er eigenlijk leuk aan gamen? Wanneer loopt gamen uit de hand? Wat kun je doen als een kind te veel gamet? Jonge gamers geven uitleg en tips voor ouders en andere opvoeders.

  Bron: Trimbos Instituut, 23-09-2015

 • NTR
  Media-opvoeding: games

  Gamen is onder kinderen een geliefde bezigheid. En het kan heel meeslepend zijn: een goede game is een game waar een kind niet mee wil stoppen. En kinderen gamen veel: in de leeftijd van 7 tot 17 jaar spelen ze gemiddeld 2 tot 3 uur per dag. Wat moet je als ouder weten van games? Stap 5 van de NTR-cursus media -opvoeding

  Bron: NTR Academie, 11-10-2014

Gaming / Boeken en DVD's

 • Gamen en autisme
  Gamen en autismeErno Mijland

  Veel jongeren met autisme voelen zich aangetrokken tot technologie, computers en games. De wereld van nulletjes en eentjes is immers voorspelbaar en helder en technologie luistert in principe altijd naar jouw commando’s. Dit recente boek van Mijland biedt ouders en hulpverleners houvast bij het begeleiden van kinderen en jongeren met autisme die games spelen naar een goede balans tussen het gamen en andere activiteiten en verantwoordelijkheden. Zij vinden in het boek achtergrondinformatie, praktische adviezen en ervaringsverhalen.

 • Gewelddadige videospellen en agressie
  Gewelddadige videospellen en agressieHanneke Polman

  Kinderen spelen steeds vaker videospellen waarin geweld op een realistischere wijze wordt vormgegeven en/of de mate van geweld steeds groter wordt. In deze doctoraalscriptie is vastgesteld wat er onder agressie en gewelddadige videospellen wordt verstaan. Uit een (kleine) experimentele studie blijkt dat jongens na het spelen van een gewelddadig videospel agressiever werden dan jongens die alleen naar de beelden van dit spel keken. Bij meisjes werd er geen verband gevonden.

 • computerspellen voor senioren
  Computerspellen voor seniorenAddo Stuur

  In deze handleiding leer je werken met spelprogramma's vanaf een bijgevoegde cd-rom met spellen die Windows levert. De instructies staan stap voor stap beschreven met duidelijke schermafbeeldingen. De tekst is kort en bondig. Uitleg over de spellen krijg je via de helptoets of een speciale instructieknop. Er is minimale basiskennis vereist; duidelijke iconen geven aan hoe te handelen. Een goed gestructureerd, overzichtelijk en fraai vormgegeven boek.

 • let's game
  Let’s gameMartine Delfos

  Biopsychologe Martine Delfos beschrijft in dit boek de positieve en negatieve kanten van het spelen van games. Ze brengt onder andere in kaart welke games en gamegenres er zijn, waarom gamen leuk is en welke verslavingsrisico's er zijn. Daarnaast adviseert ze ouders hoe ze door middel van opvoeding die risico's kunnen beperken.

 • gameverslaving
  GameverslavingJeroen S. Lemmens

  Dit boek behandelt een nieuwe vorm van verslaving of verslavend gedrag: het gamen (interactieve spelvormen tussen mens en computer). De verschillende games en het verslavende effect ervan (bijvoorbeeld door steeds maar te willen verbeteren of door ingebouwde cliffhangers) worden behandeld. Vervolgens komen de gevolgen, het verslaafd worden en de behandeling aan bod. Er is een hoofdstuk over kinderen. Het boek is bedoeld voor de spelers zelf, maar ook voor ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere betrokkenen.

 • De beste Internetsites over computergames
  De beste Internetsites over computergamesGie van Roosbroeck

  Beknopte verzameling besprekingen van internetsites over computergames, voorzien van een inleiding waarin internettermen verklaard worden. De besprekingen zijn onderverdeeld in diverse hoofdstukken zoals on-line games, klassieke spellen, kinderspellen enzovoort. Elke site krijgt een merkje voor goed, beter of best, op grond waarvan wordt niet helemaal duidelijk. De gekozen sites voldoen aan de volgende criteria: relevantie voor het Nederlandse taalgebied, professionaliteit, redelijk taalgebruik en, belangrijk, een eigen webadres.

 • een wereld te winnen
  Een wereld te winnenMenso Heus

  Dit boek geeft inzicht in de economische en maatschappelijke gevolgen van de huidige trends in computerspellen. De aandacht gaat vooral uit naar online gaming. Er is ook aandacht voor het computerspel als kijksport, waarbij goedbetaalde topgamers hun speltechnieken aan een groot publiek laten zien.

 • It's all in the games
  It's all in the gamesHerm Kisjes & Erno Mijland

  Verslavingsdeskundige Kisjes en onderwijsjournalist Mijland deden een jaar lang onderzoek naar de positieve en negatieve gevolgen van 'gamen'. In ‘Gamen is geweldig’ vertellen ze over de voordelen van gamen, in ‘Gamen geeft problemen’ gaan we in op de nadelen en risico’s van gamen.Het doel is om ouders en begeleiders van jongeren meer inzicht te geven in de wereld van games, en dan met name in de verslavende kant daarvan. Het bevat onder andere adviezen om verantwoord te gamen. Bij het boek hoort een website (www.betergamen.nl) met nieuws, aanvullingen en verwijzingen.

 • Jongeren en gaming
  Jongeren en gamingEvelien De Pauw

  In een eerste deel onderzoeken de auteurs of de morele paniek rond games in de media gefundeerd is. Vervolgens wordt dieper ingegaan op de 'bijzondere' aantrekkingskracht die games kunnen uitoefenen, en op de rol die ze kunnen spelen bij het ontstaan van nieuwe gemeenschappen en netwerken. Het derde deel is gewijd aan computergames in educatie en onderwijs.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Gaming / Websites

 • Gamen Info
  Gamen info

  Website over gamen van het Trimbos Instituut. Hoewel het aantal gameverslaafden in absolute aantallen relatief beperkt is, blijken er in de praktijk veel vragen te leven bij professionals, ouders en anderen in de omgeving van gamers. Bij de Gamen Infolijn en www.gameninfo.nl kunt u terecht voor betrouwbare informatie over en ondersteuning bij problematisch gamen en gameverslaving.

  Uw kind en gamen
  Uw kind en gamen

  Website van het Trimbos Instituut. Geeft toegankelijke informatie en advies aan ouders van (jonge) problematisch gamers. Wat doet jouw kind? Wat zijn de gevolgen? Wat kun je doen?

 • Mijn kind online
  Mijn kind online: gaming

  Mijn Kind Online is een website over jeugd en (digitale) media. Artikelen, publicaties en adviezen over kinderen, games en gaming.

  gamen met kinderen
  Gamen met kinderen

  Website voor ouders die meer willen weten over games, opgezet door ouders en volledig onafhankelijk van de games industrie. Hierin wordt uitgelegd waar u op moet letten bij de aanschaf van spellen of een spelcomputer, wat voor spellen geschikt zijn voor welke leeftijdscategorie.

 • gamend leren
  Gamend leren

  TNO doet vanuit veel verschillende invalshoeken onderzoek naar serious gaming. Serious gaming is naast ontspannend bovendien erg nuttig. Patiënten genezen sneller, Uruzgan-gangers zijn beter voorbereid, burgemeesters functioneren tijdens een crisis beter, werknemers worden er gelukkiger van.

  kennislink
  Je leert méér met een computerspel

  Steeds meer bedrijven zien wel wat in een serious game. Zo heet een computerspel dat niet zozeer bedoeld is als vermaak, maar als manier om iets te leren Het nut wordt echter vaak onderschat. Uit onderzoek bleek dat degenen die een computerspel speelden méér leerden dan degenen zonder.

 • beter gamen
  Beter gamen

  Weblog van ‘games-experts’ Erno Mijland en Herm Kisjes over de mogelijkheden van games in onderwijs, zorg/hulpverlening en opvoeding en gezond versus problematisch omgaan met gamen. Zij geven adviezen, workshops, trainingen, presentaties en ouderavonden over het opvoeden en begeleiden van gamende jongeren. Met interessante websites.