Leven met een beperking

handicap

In de ruime betekenis is een handicap zowel een medische als een maatschappelijke beperking. Elke afwijking die het harmonisch samenleven met de omgeving bemoeilijkt of verhindert, en daardoor de maatschappelijke ontwikkeling van het individu in de weg staat, zoals huidskleur, armoede of andersgeaardheid, kan een handicap betekenen. Deze afwijkingen worden meestal beperkingen genoemd, maar niet alle beperkingen worden door de medische wereld als een handicap erkend.

Het woord handicap is dus ruimer dan wat men als medisch erkent. Wanneer men die erkenning toch krijgt, wordt men officieel als ‘persoon met een handicap’ beschouwd. Bij deze medische erkenning wordt de erkende persoon vaak ook maatschappelijk in de rol van gehandicapte geduwd. De medische erkenning kan ook een verbetering van de maatschappelijke situatie betekenen, omdat deze recht geeft op ondersteuning, en de persoon zich erkend voelt in zijn situatie.

 

Meer informatie

Nieuwsberichten

Leven met een beperking / Artikelen

 • 18 jaar! En dan?

  In deze checklist kun je zien wat er allemaal geregeld moet worden als je 18 jaar wordt en een beperking hebt of wat je opeens allemaal mag als je 18 jaar bent. De checklist is opgedeeld in zogenaamde 'weetjes' en het 'informatiepakket'. Bij de weetjes kun je onderwerpen vinden die gewoon handig zijn om te weten, maar waar je niet direct iets mee moet doen. Bij het informatiepakket vind je dingen waar je direct mee aan de slag moet als je 18 wordt.

  Bron: CrossOver, 25 juni 2013.

 • Leven met beperkingen, hoe anders mag je zijn?

  Leven met beperkingen, dat is het thema van de MOVISIE Diversiteitprijs 2010. Hoe is het om te leven met beperkingen en hoe gaat de omgeving ermee om? In deze brochure staan 25 succesvolle diversiteitprojecten.

  Bron: MOVISIE, juni 2011.

 • MEE Signaal: Leren en werken

  Dit MEE Signaal geeft inzicht in de dienstverlening van MEE op het gebied van leren en werken. Het is bedoeld voor alle instanties en organisaties die op dit gebied actief zijn: scholen, gemeenten, het UWV, het UWV-Werkbedrijf, re-integratiebedrijven, onderwijsconsulenten, maar ook werkgevers en collega's.

  Bron: MEE, juni 2010.

 • Algemene informatiebrochere Ango

  De Ango werkt aan het verbeteren van levensomstandigheden van mensen met een beperking en chronisch zieken.

Leven met een beperking / Beeld en geluid

 • Buitenspel
  Buitenspel

  Het programma Buitenspel (IKON) gaat over mensen die op één of andere manier over de rand zijn gevallen, tussen wal en schip zijn geraakt en weinig kans maken op de arbeidsmarkt. Presentator Mirjam Sterk gaat elke aflevering met een hoofdpersoon op weg en probeert die een stap verder te helpen.
  In deze uitzending Rinne Oost, hij is slechthorend en wordt langzaam blind. Hij won in 2012 brons op de Paralympische Spelen in Londen op het onderdeel baanwielrennen. Een paar maanden later stond hij bij de Voedselbank.

  Bron: IKON, 24 juni 2014.

 • Holland Doc Handicap
  Holland Doc - Handicaps

  Er zijn verschillende soorten handicaps. Iemand kan op lichamelijk, verstandelijk, psychisch en/of sociaal vlak een beperking hebben. Ook de mate van een handicap verschilt van persoon tot persoon. Op deze pagina zijn documentaires te bekijken over mensen die leven met een handicap en de gevolgen hiervan aan den lijve ondervinden.

  Bron: Holland Doc, 7 mei 2014.

 • Je zal het maar hebben
  Je Zal Het Maar Hebben

  Afleveringen van het televisieprogramma Je Zal het Maar hebben. Gek in je hoofd, altijd een piep in je oor of een hoofd dat altijd naar links staat; je zal het maar hebben. Ontmoetingen met jongeren met een aandoening. Valerio Zeno gaat met hen op pad om zelf te ervaren hoe het is om met een handicap te leven.

  Bron: BNN, 2014.

 • leef
  Leef! met een beperking

  Rowan is een 19-jarige jongen die leeft met de gevolgen van een hersentumor. Daar heeft hij een lichamelijk beperking aan overgehouden en zit hij (gedeeltelijk) in een rolstoel. Als kijker leer je Rowan kennen en mag je binnenkijken in zijn leven. Zijn moeder Marjon: 'Rowan komt van ver, heel ver. Het is ongelooflijk te zien op welk punt hij nu is in zijn leven. Door zijn ongelooflijk krachtig doorzettingsvermogen sport, leert en geniet Rowan weer'.

  De film is een weerspiegeling van het karakter van Rowan: indringend, levendig en krachtig. Leef! met een beperking is een inspirerende film die laat zien dat leven met een lichamelijk beperking geen beperking hoeft te zijn.

  Bron: MEE Plus Groep, 2 november 2011.

 • je bent zo
  Jij Bent Zo! (Lichamelijke beperkingen)

  De 4-jarige Joas uit Den Haag heeft het Marshall Smith Syndroom, een zeer zeldzame ziekte. Er zijn slechts 33 gevallen in de wereld van bekend. Joas heeft daardoor een lage levensverwachting. Zijn ouders vertellen hoe het is om een zoon als Joas te hebben en hoe ze het ervaren dat hun zoon altijd wordt aangestaard door zijn afwijkende uiterlijk. Ronald en zijn dochter Sharon hebben beide Crouzon, een bot- en schedelafwijking. Vooral Sharon heeft er moeite mee dat ze er daardoor heel anders uitziet en vaak gepest wordt met haar uiterlijk.

  Bron: Omroepwest, 21 juli 2011.

Leven met een beperking / Boeken en DVD's

 • geen leven zonder vriendschap
  Geen leven zonder vriendschapHans Reinders

  Pleidooi om anders te kijken naar en om te gaan met mensen met een verstandelijke handicap.

 • leven met een lichamelijke beperking
  Leven met een lichamelijke beperkingNadia Garnefski, Vivian Kraaij, Maya Schroevers

  Zelfhulpgids met oefeningen voor mensen die door een ziekte of ongeval een lichamelijke beperking hebben opgelopen.

 • onbeperkt succesvol
  Onbeperkt succesvolBert Jongen

  Interviews met bekende en minder bekende Nederlanders die ondanks een lichamelijke beperking succesvol zijn in het leven, dankzij positief denken, ambitie. moed en doorzettingsvermogen.

 • Unlimited
  UnlimitedAnne Mreijen & Marco Pauw

  Twaalf jongeren met een chronische ziekte of lichamelijke beperking vertellen over hoe ze leven.

 • ziekelijkgelukkig
  Ziekelijk gelukkig - positief leven met een chronische ziekte Janet Bouwmeester

  Als Janet Bouwmeester (1978) op haar negentiende hoort dat ze de auto-immuunziekte lupus heeft, volgt een moeilijke periode. Tijdens haar verblijf in een revalidatiecentrum komt ze tot het inzicht dat ze beter op een goede manier met haar chronische ziekte kan leren leven dan zich er tegen verzetten.
  Het boek geeft inzicht in de emoties die komen kijken bij een chronische ziekte: acceptatie na de diagnose, maar ook woede, angst en schuldgevoelens. Op het positief omgaan met alle reacties en emoties die de ziekte losmaakt, zowel bij de patient als bij de omgeving, wordt uitgebreid ingegaan.
  Niet alleen de eigen ziekte van de schrijfster, lupus, komt aan de orde, maar ook sclerodermie, MCTD, Sjogren, sarcoidose, Graves, Wegener, Churg Strauss, R.A. en Polymyositis.
  Het boek is bedoeld als praktische handleiding om, ondanks een chronische ziekte, te leren gelukkig te leven. 

 • Stuk!
  Stuk! Hoe MS mijn leven een onverwachte wending gaf Reni de Boer

  Op haar zeventiende wordt Reni ziek. Pas zes jaar later wordt de diagnose MS (multiple sclerose) gesteld.
  Ze beschrijft in dit boek haar ervaringen met deze ziekte. Ze wil bovenal een gewoon bestaan leiden met studie en werk. Het is een positief ervaringsverhaal geworden van een voorvechtster van gelijke rechten voor mensen met een beperking.
  Reni de Boer is inmiddels een veel gevraagde spreekster over dit onderwerp. Zij was Mis(s) Nederland 2007, de missverkiezing voor mooie vrouwen met een handicap naar het idee van Lucille Werner. In dit egodocument combineert de schrijfster haar persoonlijke ervaringen met een kritische blik op de manier waarop de maatschappij omgaat met mensen met een beperking, mensen die 'stuk' zijn. Haar relaas is zeer toegankelijk geschreven en laat zich lezen als een roman.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Leven met een beperking / Websites

 • MEE Zeeland
  MEE Zeeland

  MEE Zeeland ondersteunt mensen met een beperking. U kunt bij MEE terecht met uw vragen over opvoeding & ontwikkeling, leren & werken, samenleven & wonen en regelgeving & geldzaken. Informatie voor cliënten en professionals: cursussen en trainingen, brochures, actualiteiten.

  CrossOver
  CrossOver

  Het Kennisconsortium CrossOver is een samenwerkingsverband van Nederlandse organisaties op het gebied van arbeid, onderwijs en zorg. Uitgebreide informatie voor jongeren, ouders en werkgevers over onder meer werk en handicap. Met nieuws, projecten, kennisbank en filmpjes.

 • BOSK
  BOSK

  De BOSK is dé vereniging van en voor mensen met een handicap en hun ouders. Mensen met een aangeboren motorische handicap, een spraaktaalstoornis of een schisis kunnen bij de BOSK terecht. De BOSK geeft informatie, adviseert, brengt lotgenotencontact tot stand en behartigt de belangen van mensen met een motorische handicap. Website met uitgebreide informatie, nieuws, lotgenotencontact en forum.

  De Realisten
  De Realisten

  De Realisten is een initiatief van CNV Jongeren en de Start Foundation en bestaat uit een diverse groep jonge mensen met ieder zijn eigen talenten en beperkingen. Ze hebben allen een Wajong indicatie, maar de Realisten laten meer zien dan alleen de regelgeving waar ze onder vallen. Hier lees je alles over de Realisten en kunnen werkgevers en werkzoekende Realisten elkaar vinden en ontmoeten. 

 • Gors
  Gors

  Gors is aanbieder van ondersteuning en zorg aan mensen met een beperking. Bij de zorgadviseurs op het Cliëntenbureau van Gors kunt u terecht voor informatie, oriëntatie, aanmelding en bemiddeling. Aan huis en op diverse locaties in Zeeland biedt Gors zorg en ondersteuning bij wonen, werken, dagactiviteiten, leren en vrijetijdsbestedingen aan meer dan 800 kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een functiebeperking. 

  ango
  Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie

  De Ango werkt aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen zoals die zijn ontstaan als gevolg van een beperking of chronische ziekte. Zij doen dit door mensen te informeren, te adviseren, door individuele hulp en door collectieve belangenbehartiging. Website met informatie over financieel en juridisch advies, lotgenotencontact, belangenbehartiging en activiteiten.

 • iederin
  Ieder(in)

  Ieder(in) is de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Informatie over onder meer recht, toegankelijkheid, werk, zorg en ondersteuning, wonen, onderwijs , vervoer en geldzaken.

  UWV Perspectief
  UWV Perspectief

  Op de site UWV Perspectief staan ervaringsverhalen van mensen met een arbeids­ongeschikt­heids­uitkering, handige tips en links. U kunt zelf oproepen doen, uw eigen verhaal schrijven én reageren op verhalen van anderen.

 • Unlimited
  Unlimited

  Unlimited is hét lifestyle platform voor jongvolwassenen met een lichamelijke beperking of chronische ziekte. In het magazine en op de website schrijven ervaringsdeskundigen met vlotte pen over hun belevenissen. De website biedt actuele informatie, columns, recensies en een agenda met activiteiten.

  gehandicaptensport nederland
  Gehandicaptensport Nederland

  Gehandicaptensport Nederland stimuleert mensen met een handicap om te sporten en bewegen. Voor wie wil sporten met een beperking zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden. Wil jij graag eens een sport proberen bij jou in de buurt? Selecteer dan hier jouw sport en zoek naar een vereniging. Tevens vind je hier een overzicht van alle sporten. 

Leven met een beperking / Adressen