Puberteit

puber

De puberteit is de periode waarin meisjes en jongens zich tot volwassene ontwikkelen. Ze worden geslachtsrijp en ontwikkelen zich mentaal tot volwassenen. In het algemeen valt de puberteit tussen het tiende en achttiende levensjaar.

Wanneer de puberteit is aangebroken is dat meestal te merken doordat de altijd zo rustige zoon of dochter wat tegenstrijdiger wordt. Hij/zij wordt drukker en gaat een discussie niet meer uit de weg. Alles wat tegen ze gezegd wordt is verkeerd.

Tijdens de puberteit veranderd er veel in het lichaam. Het lichaam gaat in de puberteit langzaam over van een kinderlichaam naar een (jong) volwassenlichaam. De vormt veranderd en er komt haargroei, dit kan een aanslag zijn op hun zelfvertrouwen. De puber vindt het belangrijk hoe hij eruit ziet en hoe hij overkomt bij zijn vrienden.  

De puberteit staat bekend als een moeilijke periode, voor kinderen maar ook voor ouders. Toch laat wetenschappelijk onderzoek zien dat deze periode geen ernstigere conflicten geeft dan andere periodes. Verreweg de meeste pubers komen de puberteit zonder problemen door. Net als bijvoorbeeld de peuter- en kleutertijd is de puberteit een periode met specifieke kenmerken en typisch gedrag, dat te verklaren is vanuit de lichamelijke ontwikkeling van je kind.

Pubers gaan naast de veranderingen in het lichaam zich ook anders gedragen. De verandering in gedrag komt door het snelle groeien van de hersenen tijdens de puberteit.
Deze veranderingen hebben tijd nodig om weer gerangschikt te worden en daardoor is het vaak onrustig, of zelfs chaotisch in het hoofd van de puber. Plannen lukt nog niet echt, risico’s inschatten is nog moeilijk en een verantwoordelijkheidsbesef is vaak ver te zoeken.

Meer informatie

Nieuwsberichten

Puberteit / Artikelen

 • De babytijd zwaar? Wacht maar tot de puberteit zich aandient!

  Moeders die denken dat de babytijd zwaar is, kunnen nu beter even gaan zitten en diep ademhalen. Onderzoek toont aan dat de pubertijd nog veel zwaarder is!

  Moeders van pubers vermoeden dat wellicht al langer, maar nu is het officieel bewezen. Het moederschap is het zwaarst in de periode dat kinderen op de middelbare school zitten. Dat schrijven wetenschappers in het blad Developmental Psychology.

  Bron: Scientas.nl, 27-01-2016

 • Op weg naar de puberteit

  Opvoedkaart met informatie over de puberteit. Uitgave van Triodus. Bij Triodus werken we vanuit een duidelijke pedagogische visie die mede is gebaseerd op de filosofie van Loris Malaguzzi, de inspirator van Italiaanse kindercentra in Regio Emillia, een kleine stad in Noord-Italië. Zijn uitspraak: "Een kind heeft honderd talen, maar de school en de samenleving stelen er negenennegentig van", is voor ons een bron van inspiratie.

  Bron: Triodus, 23 januari 2014

 • Dossier Puberbrein

  Tijdens je pubertijd is je brein hard bezig om van jou een volwassene te maken. Het is een intensieve leerperiode waarbij je hormoonhuishouding op de schop gaat, hersengebieden tot volgroeiing komen en hersenverbindingen in rap tempo worden versterkt of afgebroken. Dit alles zorgt ervoor dat pubers zich misschien volwassenvoelen, maar dit zeker nog niet zijn. Ze hebben namelijk nog steeds grote moeite om de gevolgen van hun gedrag in te zien, zijn hun emoties niet de baas, en vinden het moeilijk om zich in te leven in een ander. Het dossier Puberbrein geeft een overzicht van al deze gedragingen en de – tot nu toe bekende – oorzaken.

  Bron: Kennislink, 4 november 2013

 • Just for boys en ook een beetje voor meisjes

  Een folder van Rutgers WPF, vol informatie over de puberteit waarmee je alle kanten op kan. Hij gaat namelijk over jongens én meisjes.

  Rutgers WPF is een gerenommeerd kenniscentrum op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zij maken praten over seks gewoon in verschillende culturen. Al jaren werken ze in Nederland, Afrika en Azië aan verbetering van de seksuele gezondheid van mensen.

  Bron: Rutgers WPF, 30 juli 2013

 • Waarom mijn puber naaktfoto’s op Facebook zet en altijd boos lijkt

  Pubers kunnen soms vreemde sprongen maken. Maar hoe vreemd die sprongen ook lijken: ze zijn altijd wetenschappelijk te verklaren. Echt waar!

  Bron: scientias.nl, 31 augustus 2013

Puberteit / Beeld en geluid

 • Sense - voor al je vragen over seks
  Sense: voor al je vragen over seks

  Kort voorlichtingsfilmpje van de GGD over Senso.info een betrouwbare site over seks speciaal voor jongeren.

  Bron: GGD Zeeland, 06-05-2014

 • Puberteit
  Thuis op school VO: De puberteit

  Er is geen fase in een mensenleven waarin 'erbij horen' zo van belang is dan in de puberteit. Vrienden bepalen dan ook in grote mate wat je kind doet. Een puber in huis is niet altijd makkelijk.

  Bron: ETV, 18 november 2013.

 • kinderen over pubertijd
  Kinderen over pubertijd

  Een meisje wordt een vrouw en een jongen wordt een man. Kinderen uit groep 8 leggen uit dat gevoelens, uiterlijke kenmerken en gedrag verandert.

  Bron: Leraar24, 8 november 2013.

 • Wereld leert door
  Het puberbrein

  Aflevering van 'De Wereld Leert Door' met prof. dr. Eveline Crone. Deze ontwikkelingspsycholoog vertelt over de ondoordringbare hersenen van pubers. Wat zijn de grenzen aan onderzoeksmogelijkheden, en hoe diep kunnen
  wetenschappers in de toekomst het brein induiken?

  Bron: VARA, 18 februari 2013.

 • jeugd van tegenwooordig
  Hoe ga ik om met lastige pubers?!?

  Korte uitleg hoe om te gaan met pubers of vriendelijker gezegd tieners. Peter-Jan Donders legt uit hoe je kunt gaan genieten van deze jonge mensen die op weg zijn naar volwassenheid. Het is makkelijker dan je misschien wel denkt.

  Bron: Peter-Jan Donders, 13 februari 2013.

 • 10manieren
  10 manieren om... Pubers

  10 manieren om erachter te komen of je een echte puber bent! Ben jij er eentje?  Grappig filmpje van twee pubers.

  Bron: NID, 4 januari 2013.

 • pubers
  Pubers uit heel de wereld

  Terwijl sommige pubers in Nederland nog met poppen spelen, gaan hun leeftijdsgenoten in Pakistan als travestiet door het leven. In deze aflevering bezoeken de wereldwijde correspondenten van Metropolis zeer verschillende tieners, die allemaal toch typische puberproblemen hebben.

  Bron: Metropolis, 16 februari 2012

 • de bovenkamer
  De Bovenkamer, het puberbrein

  Een korte film gemaakt door 3 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem over De Bovenkamer, een onderwijsproject van Het Dolhuys museum in Haarlem over het puberbrein.

  Bron: Het Dolhuys, 7 juni 2011.

 • Breingeheim
  BreinGeheim: het puberbrein

  In de ontwikkeling van kind tot volwassene groeien de hersenen volop door. Juist die snelle ontwikkeling verklaart het bijzondere gedrag van een puber. Aflevering van de serie BreinGeheim

  Bron: Omroep Max, 10 mei 2011.

 • Puberbrein
  Puberend brein

  Eveline Crone, hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie, deed onderzoek naar het puberbrein. Hersenonderzoek laat zien dat pubers domweg niet anders kunnen dan puberen. Aflevering 3 uit de serie Het Brein.

  Bron: KRO, 15 november 2009.

 • Zorg dat je een diploma haalt
  Zorg dat je een diploma haalt!

  Kort voorlichtingsfilmpje van de GGD over werk in relatie tot gezondheid. Werk is goed voor je sociale ontwikkeling en sociale contacten, je levert een bijdrage aan de maatschappij en werk bezorgt je minder financiële zorgen. Een diploma is de sleutel naar werk én naar gezondheid.

  Bron: GGD Zeeland, 06-05-2014

Puberteit / Boeken en DVD's

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Puberteit / Websites

 • porthos
  Porthos

  Porthos is een samenwerkingsverband van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met een loket in de gemeente Middelburg en Vlissingen. In het loket werken de gemeenten samen met Stichting Welzijn Middelburg, Maatschappelijk Werk Walcheren, MEE Zeeland, GGD, Indigo en Bureau Jeugdzorg.

  Is uw puber niet meer te hanteren en zit u met uw handen in het haar? Zijn verdergaande acties noodzakelijk omdat uw kind op school problemen heeft?
  Of kom eens langs bij Porthos. Een afspraak maken is niet nodig. U kunt ook bellen of mailen.

  Puberteit
  Gezond24: Puberteit

  Gezond24 is de website van de NPO met een selectie van uitgezonden TV-programma's en meer informatie over de puberteit.
  Deze selectie uit Uitzending Gemist en de medische encyclopedie bieden betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Gezond24 werkt hiervoor samen met Stimulansz.

 • puberteit
  Puberteit

  Website met informatie over en voor pubers.

  j m voor ouders
  J/M voor ouders

  Website van het tijdschrift J/M Voor Ouders. Artikelen over opvoeding, met forum.

 • happymoms
  Happymoms

  HappyMOMs is een online community waar duizenden moeders dagelijks met elkaar in contact komen. Je kunt hier kletsen, advies krijgen of artikelen lezen over het moederschap.

  anababa
  Anababa

  Anababa is een website voor ouders. Website met betrouwbare en objectieve informatie over allerlei onderwerpen waar opvoeders mee te maken krijgen, onder meer over puberteit. Met forum.

 • cjg
  Centrum jeugd en gezin

  Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) is er voor alle ouders en opvoeders die vragen hebben over de opvoeding, het opgroeien of de gezondheid van hun kind.

  ook zo gevoelig
  Ook zo gevoelig?

  Informatie over hoog sensitieve kinderen en de puberteit.

 • Sense.info
  Sense: voor al je vragen over seks

  Op deze website vind je heel veel informatie over seksualiteit, maar ook over verliefdheid, relaties, liefde en alles wat daarbij komt kijken. Heb je een vraag over seks of heb je een probleem? Blijf er niet mee zitten, maar bezoek Sense en stel je vraag.

  Jouw GGD
  Jouw GGD

  JouwGGD.nl is de jongerenwebsite van GGD’en in Nederland. De website is bedoeld voor jongeren tussen de 13 en 23 jaar. Op deze site vind je betrouwbare informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, alcohol roken drugs. De informatie is gecheckt door (medische) professionals.

Puberteit / Adressen

 • Huiskamerproject voor Druggebruikers (HKPD)
  Dokter Stavermanstraat 59
  4382LE Vlissingen

  Dokter Stavermanstraat 59
  4382LE Vlissingen

  Telefoon: +31118419916
  E-mail: emergis@emergis.nl
  Website: Emergis
  Stichting Sta Op Zorg
  Badhuisstraat 28
  4381LS Vlissingen

  Badhuisstraat 28
  4381LS Vlissingen

  Telefoon: +31118411193
  E-mail: info@staopzorg.nl
  Website: Stichting Sta Op Zorg
 • Foyer de Jeunesse Walcheren
  Walstraat 15
  4381ED Vlissingen

  Nieuwstraat 67
  4381CR Vlissingen

  Telefoon: +31118416280
  Fax: +31118416239
  Website: Foyer de Jeunesse Walcheren
  Opvoedsteunpunt Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Postbus 345
  4460AS Goes

  Telefoon: +31113249315
  Website: GGD Zeeland
 • Jonge Moedergroep Vlissingen
  Nagelenburgsingel 2
  4388KK Oost-souburg

  Sint Sebastiaanstraat 12
  4331PL Middelburg

  Telefoon: +31118751400
  E-mail: EdFretes@mww.nl
  Website: Maatschappelijk Werk Walcheren
  Porthos, locatie Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Postbus 1000
  4357ZV Domburg

  Telefoon: +31887514000
  Website: Porthos
 • ZB Oost-Souburg
  Dongestraat 1
  4388JV Oost-souburg

  Postbus 8004
  4330EA Middelburg

  Telefoon: +31118654200
  E-mail: vlissingen@dezb.nl
  Website: Bibliotheek Vlissingen
  ZB Vlissingen
  Spuikomweg 7
  4381LZ Vlissingen

  Postbus 8004
  4330EA Middelburg

  Telefoon: +31118654120
  E-mail: vlissingen@dezb.nl
  Website: Bibliotheek Vlissingen
 • ZB Middelburg
  Kousteensedijk 7
  4331JE Middelburg

  Postbus 8004
  4330EA Middelburg

  Telefoon: +31118654000
  E-mail: info@dezb.nl
  Website: ZB