Rouw bij kinderen

rouw kind

Kinderen rouwen ook, hoe klein ze ook zijn. Rouw van kinderen lijkt veel op rouw van volwassenen. Op een paar punten wijkt het echter af. Tot een jaar of twaalf is hun denkproces is nog niet volledig ontwikkeld en snappen ze bepaalde dingen nog niet. Ook denken ze soms mede schuldig te zijn aan het overlijden omdat ze iets stouts gezegd, gedaan of gedacht hebben (magisch denken). Het is belangrijk dit in de gaten te houden.

Hun gevoelens hebben ze minder onder controle dan volwassenen en ze houden ook minder rekening met conventies. Dus soms reageren kinderen erg explosief. Anderzijds zijn er ook kinderen die helemaal in hun schulp kruipen en nauwelijks iets laten zien van wat hen bezighoudt. Ze houden daarbij vaak rekening met hun rouwende ouders, willen onbewust hun eigen verdriet daar niet aan toevoegen. Ze zijn ook afhankelijk van de grote mensen om hen heen. Als die hen niet goed voorbereiden, informeren en betrekken dan kunnen kleine kinderen zelf ook niks. Rouw bij kinderen is vaak zichtbaar via het gedrag. ‘Lastig’ gedrag is soms een uiting van verdriet, niet wetende hoe ze die chaos aan gevoelens op een andere manier moeten uiten.

Kinderen verliezen meer dan degene die dood is. Ze verliezen vaak ook hun ouder(s), althans de ouder(s) zoals zij die kenden en hun vertrouwd waren. De sfeer in het gezin verandert, allerlei vertrouwdheden vallen weg. Soms is er een tijdlang weinig aandacht voor hen. Het is dan belangrijk dat er vertrouwde anderen zijn die de ouders kunnen ondersteunen bij de opvang, zoals de leerkracht op school, een tante of oom of vrienden.

Heeft u naar aanleiding van een sterfgeval behoefte aan een luisterend oor? Of kunt u ondersteuning gebruiken bij het verwerkingsproces van uw kinderen? Valt het verlies u zo zwaar dat u professionele hulp nodig heeft? Ondervindt uw kind ernstige problemen?

In Porthos zit een team van specialisten voor u klaar. Loop eens binnen bij Porthos. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. U bent altijd welkom, een afspraak maken is niet nodig.

Meer informatie

Rouw bij kinderen / Artikelen

 • Het leven 'Na Papa'

  Kinderen uiten rouw anders dan volwassenen. Soms huilen ze, dat is dan duidelijk, maar vaak ook niet. Kinderen zijn overlevers en willen dus, ondanks het verdriet, ook naar de Efteling. Rouwbegeleidster Ineke van Essen sprak met dertig kinderen over rouw.

  Bron: JM/Voor ouders, 6-2-2011.

 • Laat opa niet in een zwart gat verdwijnen

  Opa is in de hemel, zegt een kind. Moeten ouders dit bevestigen, ook als ze zelf niet in een hiernamaals geloven?
  Waar blijft opa als hij dood is? In ons hart, kunnen ouders dan antwoorden, in onze herinnering, in het fotolijstje op de schouw, in alle opaverhalen die we elkaar blijven vertellen, onder de grond, in een urn. Of in de hemel, als ze daarin geloven.

  Bron: Trouw, 7-4-2010.

 • Het ontbrekende stuk veerkracht of trauma na verlies

  Wat gebeurt er met kinderen en jongeren wanneer ze te maken krijgen met ingrijpende gebeurtenissen als verlies van gezondheid, overlijden of echtscheiding? Worden ze kwetsbaarder of herstellen ze zich juist opmerkelijk door hun veerkracht? In de praktijk blijkt de waarheid in het midden te liggen.

  Bron: Bij de les, maart 2009.

 • ‘Zorg je wel voor je verdrietige ouders?’

  Je staat er vaak niet bij stil, omdat het een ongewone combinatie lijkt. Toch bestaat er een goede kans dat er op de verjaardag die je bezoekt een jongere aanwezig is die rouwt om het verlies van zijn vader of moeder, broer of zus. Een jongere die dat liever niet laat zien en de beste grappen van de avond maakt. Hoe kan dat? Wat kun je voor die persoon betekenen?

  Bron:X[ist] (in Christ), maart 2009, jrg 23, nr 7.

 • Rouw en verliesverwerking door kinderen en jongeren

  Hoe gaan kinderen om met het verlies van een dierbaar familielid, en hoe kun je ze daar het beste bij helpen? Mariken Spuij en Paul Boelen vertellen hoe het werkt.

  Bron: Oudersonline.

Rouw bij kinderen / Beeld en geluid

 • Manu Keirse dl.1
  Manu Keirse over verlies bij kinderen - deel 1

  Prof.dr. Manu Keirse, klinisch psycholoog en werkzaam aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven(B.), is gespecialiseerd in het omgaan met verlies en verdriet. Hij vertelt in dit filmpje over het begeleiden van kinderen in hun rouwproces.

 • Manu Keirse dl.2
  Manu Keirse over verlies bij kinderen - deel 2

  Prof.dr. Manu Keirse, klinisch psycholoog en werkzaam aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven(B.), is gespecialiseerd in het omgaan met verlies en verdriet. Hij vertelt in dit filmpje over het begeleiden van kinderen in hun rouwproces.

 • Leven zonder ouders
  Leven zonder ouders

  Daan Westerink vertelt in deze aflevering van Kruispunt over haar boek 'Leven zonder ouders', waarin volwassenen aan het woord komen die hun vader en/of moeder kort of langer geleden verloren. Sommigen verloren hun ouder op jonge leeftijd, anderen waren al ouder toen hun vader of moeder overleed. Ook vertelt Daan Westerink over het verlies van haar eigen ouders.
  Over verlies en kracht, en over de levenslange band tussen ouders en kinderen, ook na de dood.

  Bron: RKK, 9-9-2013.

 • Voortaan ben jij
  Voortaan ben jij ergens anders

  Animatiefilmpje met een mooi liedje over hoe het voelt als iemand waar jij van houdt er niet meer is. Voor kleuters.

  Bron: SchoolTV Beeldbank.

 • Dag opa
  Dag opa

  De opa van Sven is overleden. Samen met Flip maakt Sven een mooie tekening voor zijn opa. De tekening maken ze vast aan een ballon. De ballon zweeft door de lucht, misschien gaat hij wel naar opa toe. Daarna gaan ze bloemetjes plukken. Die stoppen ze in een vaasje. De bloemetjes zetten ze naast de foto van opa. Sven’s mama steekt het kaarsje aan. Zo kunnen ze altijd aan opa blijven denken. Voor kleuters.

  Bron: SchoolTV Beeldbank.

Rouw bij kinderen / Boeken en DVD's

 • Veel gestelde vragen
  Veel gestelde vragen over kinderen en afscheidRiet Fiddelaers-Jaspers

  Ouders en begeleiders van rouwende kinderen hebben vaak veel vragen over de manier waarop ze kinderen kunnen ondersteunen bij het omgaan met de dood. In dit boekje komen vragen aan bod als: 'Wat kunnen kinderen begrijpen over doodgaan?'; 'Hoe vertel je dat iemand dood is of doodgaat?'; 'Hoe leg je uit wat begraven/cremeren is?'en 'Wat is ondersteunend voor rouwende kinderen?'.
  De kracht van dit praktische boekje is de beknoptheid ervan: zonder poespas wordt in een beperkt aantal bladzijdes de meest essentiële informatie gegeven. Mensen die op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie, kunnen aan de hand van de lijst aanbevolen boeken achterin het boek verder lezen. Ook wordt er verwezen naar relevante websites. De auteur promoveerde op een onderzoek naar rouw bij jongeren.

 • Kinderen helpen bij verlies
  Kinderen helpen bij verlies - een boek voor al wie van kinderen houdt Manu Keirse

  De auteur beschrijft situaties van groot verdriet bij het overlijden van dierbaren. Bijvoorbeeld: ouders zijn erg van slag als er een kind in het gezin overlijdt en door het intense verdriet vergeten ze vaak de andere kinderen in het gezin. Met eventueel als gevolg dat deze kinderen slecht gaan functioneren en later dat verlies alsnog moeten verwerken.
  Veel uiteenlopende aspecten komen in zijn boek naar voren: het overlijden door een ongeluk, door ziekte of zelfdoding, maar ook verlies door echtscheiding. Ook de religieuze kant wordt belicht, om een verlies beter te accepteren en een plaats te geven.
  Bij intens verdriet dat zich kan uiten in problemen in de gezinssituatie, kan dit boek tot grote steun zijn. De schrijver brengt het zo levensecht, gevoelig en realistisch dat er zeker voor een ieder kracht uit te putten is. De prachtige gedichten van diverse bekende personen completeren dit alles tot een afgerond geheel.

 • Tranenpotjes
  Tranenpotjes en geluksarmbanden: kinderen in de rouwKarin Kuiper

  Het is nu meer dan zes jaar geleden dat de vader van Bobbie, Noa en Dante (de bekende auteur Karel Glastra van Loon) gestorven is. Na 'Je mag me altijd bellen' (2008) over de eerste 1001 dagen van rouw, is dit het tweede boek: hoe gaat het nu met het gezin Glastra van Loon? Hoe gaat het met een gezin, na de eerste jaren van rouw? Wat betekent dit voor (jonge) kinderen? Hoe gaan zij om met het verlies en alle gevoelens en herinneringen daarbij? Verandert er iets in dit verlies na verloop van jaren?
  In korte columnachtige verhaaltjes delen Bobbie, Noa en Dante en hun moeder hun ervaringen met de lezer. Ieder in een eigen deel, op een eigen manier, gebaseerd op de herinneringen die ze wel/niet aan hun vader hebben, vertellend en tekenend.
  Daarna volgt het gedeelte van het gezin; hierin gaat het vooral over de ervaringen van een gezin met een ouder, over Moederdag en Vaderdag, over oppassen en 'het papaboek'.
  Het laatste deel bestaat uit een kort, informatief gedeelte voor ouders, over hoe om te gaan met verdriet van kinderen. Voor lotgenoten, ouders/opvoeders, familie en vrienden.

 • Kind en verlies
  Kind en verlies Carla Overduin

  Na een korte introductie volgen negen hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een leeftijdsaanduiding en met een anekdote over een of meer kinderen met een bepaald verlies, waarna de auteur het betreffende onderwerp beschrijft, grotendeels in de vorm van een interview met een expert.
  In elk hoofdstuk staan denkopdrachten, doe-opdrachten, tips voor professionals (met de achtergrond van de betreffende expert of organisatie) en een korte samenvatting. Aan de orde komen de volgende onderwerpen: rouw bij jongens en bij meisjes, bij kinderen en volwassenen; klein en groot verlies: echtscheiding, dood van een huisdier of dood van een opa. Verder: omgaan met diverse emoties van kinderen; ernstig ziek kind in de klas; ongeval en misdrijf, waarbij een kind omkomt; kinderen bij een uitvaart; rouw na zelfdoding van een nabij familielid; een sterfgeval in een kinderdagverblijf; riten, monumenten en andere activiteiten om herinneringen 'levend' te houden.
  Prachtig, praktisch en waardevol boek over verliesverwerking, voor (groot)ouders en professionals die leven en werken met kinderen van 0 tot 12 jaar.

 • Wanneer wordt het weer leuk
  Wanneer wordt het weer leuk? (DVD)

  Drie films waarin voorlichting gegeven wordt over rouwverwerking bij kinderen en jongeren. De eerste twee delen, 'Het gevoel van allerzielen' en 'Wanneer wordt het weer leuk?', zijn documentaires over jongeren en kinderen die een dierbare hebben verloren. De centrale personen worden in hun rouwverwerking begeleid door een therapeut, Tineke van Asseldonk.
  Renske, 11 jaar, heeft haar vader verloren door zelfdoding. De broer van Bram is in een auto-ongeluk om het leven gekomen. Thijmen, 8 jaar, heeft zijn vader verloren. Thijmen gaat terug naar het crematorium. De kinderen vertellen hoe zij met het verdriet omgaan, wat er gebeurt is en hoe er begeleiding gegeven kan worden.
  De laatste film, 'Rouwverwerking bij kinderen en jongeren', gaat specifiek in op wat je kunt doen als je zelf een kind begeleidt.  De films kunnen kinderen herkenning, inzicht en troost bieden, en volwassenen en professionals ondersteuning geven.

 • Ik weet niet
  Ik weet niet wat ik weten moet - jouw vragen over doodgaan, begraven en cremeren Riet Fiddelaers-Jaspers

  Vierkant informatieboekje voor kinderen waarin vragen worden beantwoord over het thema doodgaan. Op een lieve, vertellende, maar ook feitelijk informerende manier wordt kinderen het verhaal verteld over doodgaan, dood zijn, gewoonten en gebruiken bij een sterfgeval, afscheid nemen, wat kun je als kind op betekenisvolle wijze zelf doen in het licht van afscheid nemen, een afscheidsdienst vormgeven, begraven en cremeren, verdrietig zijn en blijven herinneren.
  De auteur is bekend als auteur op het gebied van kinderen en rouw.
  De praktische informatie is bestemd voor kinderen van ca. 8 tot en met 12 jaar.

 • Wie ben ik zonder jou
  Wie ben ik zonder jou? jong zijn en verder leven na een verlies Riet Fiddelaers-Jaspers

  Inhoudelijk en uiterlijk sterk vernieuwde en gemoderniseerde heruitgave van het boek voor jongeren waarin zij kunnen lezen wat er innerlijk en uiterlijk allemaal met je kan gebeuren na het overlijden van een familielid of bekende. Dat het persoonlijk zeer kan verschillen hoe het verdriet geuit en ervaren kan worden en ook hoe mensen uit je omgeving op je kunnen reageren.
  Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. 'Waarom moet mij dit overkomen?', 'Het is thuis zo veranderd', en 'Ik ben zo bang dat er nog meer akelige dingen gebeuren'. Het boek is bedoeld als steun aan jongeren na een verlies. Ruimschoots is gebruik gemaakt van treffende uitspraken en illustratieve bijdragen van een groot aantal jongeren met zeer uiteenlopende achtergronden, en van popteksten. Vanaf ca. 12 jaar.

 • Wanneer word je dood
  Wanneer word je dood? vragen van kinderen over doodgaan, begraven en cremeren Riet Fiddelaers-Jaspers

  Een ervaren deskundige over een moeilijk onderwerp: kinderen en de dood. In duidelijke, eenvoudige taal worden alle moeilijkheden én mogelijkheden besproken, waarop ouders, andere volwassen familieleden en leerkrachten kinderen kunnen bereiken en helpen, die van dichtbij met de dood worden geconfronteerd.
  De auteur, bekend van veel publicaties over de dood en rouwverwerking, speelt nergens mooi weer. Zij weet, uit hoofde van haar beroep, maar duidelijk ook uit eigen ervaring, heel veel over kinderen, hun gevoelens en reacties bij zoiets onbegrijpelijks als de dood in hun onmiddellijke omgeving. En hoe praat je daarover met kinderen?
  Met korte voorbeeldverhaaltjes worden kindervragen en opmerkingen aan de orde gesteld. Tussendoor staan ook enkele gedichten. Een uitstekende uitgave voor iedereen die met kinderen van ca. 3 t/m 13 jaar te maken heeft.

 • Waarom is iedereen zo verdrietig
  Waarom is iedereen zo verdrietig vandaag? doodgaan en uitvaart uitgelegd aan kinderen Marcel Kalter

  Anne speelt vaak bij haar buuroma Nel. Oma Nel wordt ziek en kan niet meer beter worden. Ze gaat dood. Anne weet eigenlijk niet goed wat 'doodgaan' is. Mamma legt het haar uit. Anne mag mee afscheid nemen: eerst gaat ze mee kijken naar de dode oma en daarna mag ze mee naar de begrafenis. Anne heeft veel vragen over doodgaan die in de loop van het boek langzaam opgehelderd worden.
  Het onderwerp ‘dood’ is een thema dat veel vragen oproept bij kinderen. Soms is het moeilijk om goed uit te leggen wat het inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken. Dit veelzeggend prentenboekje kan daarbij helpen. De uitgave is verhalend van aard. De sprekende prenten in heldere kleuren, wisselend van formaat, bieden ondersteuning aan de vrij lange tekst. Het boek kan een goed uitgangspunt vormen om het onderwerp ‘dood’ bespreekbaar te maken. Vanaf ca. 4 t/m 8 jaar.

 • Doodgaan is geen feest
  Doodgaan is geen feest - over doodgaan, cremeren en rouwenRiet Fiddelaers-Jaspers

  Dit informatieve prentenboek vertelt hoe twee jonge kinderen de dood van hun papa ervaren. De drukte in huis, het afscheid van papa, het cremeren, de reacties van de kinderen op de afwezigheid van hun papa wordt in korte zinnen bij een prent beschreven.
  De tekst focust op de opeenvolgende gebeurtenissen en verklaart ze op het niveau van jonge kinderen. De vormgeving is heel verzorgd met bladzijden in associërende kleuren en de tekst in bijpassende tinten.
  Het boek kan dienen als voorlees- en kijkboek voor kinderen van vier tot acht jaar die geconfronteerd worden met de dood van een geliefd persoon. Voorin staat een korte tekst voor de voorlezer. Vanaf ca. 4 jaar.

 • Dag lieve oma
  Dag lieve oma Vrouwke Klapwijk & Marja Bos

  In het eerste deel van dit boek wordt met behulp van prenten het verhaal over het ziek zijn, sterven en begraven van de oma van Marte verteld. Een mooi beschreven verhaal, waarin ruimte is gegeven aan informatie en gevoelens. De prenten geven een mooi sfeerbeeld door het mooie kleurgebruik.
  In het tweede deel wordt aan de hand van vragen informatie gegeven over rouwverwerking. De vragen zijn bedoeld voor volwassenen om samen met kinderen te bespreken. De informatie eindigt met een vraag waarmee een vervolggesprek met het kind geopend kan worden. Dit deel is geïllustreerd met foto's en zwart-witpentekeningen.
  Aan het begin en einde van het boek wordt informatie aan volwassenen gegeven over rouwverwerking voor en door kinderen. Zowel het verhaal als de informatie wordt gegeven vanuit een christelijke achtergrond, waarbij sprake is van God, de Here Jezus en de hemel.
  Het verhaal is bedoeld voor kinderen vanaf ca. 5 jaar.

 • Benjamin
  BenjaminElfi Nijssen

  Kleuter Robin heeft een babybroertje gekregen, Benjamin, en fantaseert wat ze later samen kunnen spelen. Maar dan wordt Benjamin ongeneeslijk ziek en sterft. Mama is verdrietig, papa knorrig, allemaal missen ze Benjamin. Bij opa, oma en zijn lievelingstante vindt Robin geborgenheid en afleiding.
  Samen met zijn juf maakt Robin een mooie tekening met zijn wensen erop geschreven, zoals papa en mama die weer gelukkig zijn, die ze omhoog sturen met een ballon. Want volgens mama is Benjamin bij de sterren en de maan. Na een tijd is Robins wens uitgekomen, want papa en mama zijn weer blij: er is een nieuw babyzusje geboren.
  Prentenboek met grote, fleurige, met waterverf ingekleurde potloodtekeningen. Bijzonder geslaagde, serene uitwerking van een complexe, ingrijpende gebeurtenis in een (jong) gezin. Liefdevol wordt ruimte geboden aan zowel verlies en rouwverwerking als aan blijdschap om de nieuwe geboorte, waarbij het overleden kindje nooit vergeten wordt. Vanaf ca. 4 jaar.

 • Kikker en het vogeltje
  Kikker en het vogeltje Max Velthuijs

  Kikker heeft een vogeltje gevonden. Hij haalt Varkentje erbij en ook Eend en Haas voegen zich bij het gezelschap. De laatste stelt vast dat het vogeltje dood is en filosofeert: 'Iedereen gaat dood'. De dieren begraven het vogeltje en gaan vervolgens spelend over tot de orde van de dag. Kikker constateert dat het leven prachtig is en in de boom zingt weer een ander vogeltje.
  Een fraai prentenboek met aquarellen in kleur en een tekst, die uitstekend geschikt is om aan jonge kinderen voor te lezen. Het is een harmonisch geconstrueerd verhaal met een voor kleuters bevredigende afloop, zodat de kinderen zich veilig blijven voelen. Het taalgebruik is goed op de doelgroep toegesneden. Dit zeer geslaagde prentenboek werd in 1992 bekroond met zowel een Zilveren Griffel als een Gouden Penseel. Vanaf ca. 4 jaar.

 • Dag papa
  Dag papa Franciska Koelewijn & Iris Boter

  Op een nacht stopt het hart van Sannes papa met kloppen, hij sterft. Sanne (6) kan het niet geloven. Nu kan hij geen dagboek met haar kopen! In plaats daarvan komt de begrafenisondernemer en komen twee mannen met een kist. Daar wordt papa in gelegd. Over de kist ligt een deken, zodat je het koelapparaat niet ziet. En wat betekent eigenlijk condoleren?
  In duidelijke bewoordingen wordt uitgelegd wat er allemaal komt kijken als er iemand sterft van wie je heel veel houdt. De schrijfster gaat de moeilijke kindervragen niet uit de weg. Niemand weet waarom papa moest sterven. Wel vertelt ze dat God papa geroepen heeft, en dat het vast een heel blijde ontmoeting was voor papa. Op een gevoelige manier geeft ze de verdrietige emoties een plek. De illustraties zijn bijzonder passend bij de tekst. De kern van het verhaal wordt op een mooie en toch eenvoudige manier gevisualiseerd.
  Een prachtig en positief boek, wat op een ingetogen en begrijpelijke manier verwoordt wat er in kinderen omgaat, als de dood hun veilige leefwereld binnendringt, vanaf het sterven tot aan de begrafenis. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

 • Boom vol herinneringen
  Een boom vol herinneringen Britta Teckentrup

  Vos heeft een lang en gelukkig leven in het bos gehad en is nu heel erg moe. Hij gaat liggen op zijn favoriete plekje en valt daar voorgoed in slaap. Zijn vrienden Uil, Eekhoorn, Wezel, Beer, Hert, Vogel, Konijn en Muis gaan eerst wat droevig bij hem zitten, maar al gauw vertellen ze elkaar verhalen over de speciale momenten die ieder met Vos heeft gedeeld.
  Door deze vele verhalen ontstaat er een boom aan herinneringen, die steeds groter en sterker groeit. Op die manier blijft Vos toch altijd bij zijn vrienden.

  Vierkant prentenboek met een lief en troostrijk verhaal over herinneringen die achterblijven als een geliefde sterft. Sfeervol positief verhaal dat aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. Het biedt prima mogelijkheden voor gesprekjes over doodgaan. Vanaf ca. 4 jaar.

 • Soms niet zo blij
  Soms niet zo blij Henriëtte Hofman

  Een papa die doodgaat, een mama die verdrietig is en een broertje dat stil uit het raam staat te kijken. Dat is het gezin van de ik-figuur in dit vierkante prentenboekje met slappe kaft. De ik-figuur is nog klein en beleeft de dood op haar manier: het ene moment is er verdriet, het andere moment is er het ‘gewone, spelende leven’. Herinneringen komen als flarden voorbij en om deze vast te kunnen pakken, worden de foto op de kast en het graf van papa een vaste plek om aan hem te (blijven) denken.
  In deze uitgave wordt het belevingsverhaal met invoelingsvermogen verteld. Het mooie van het kleine boekje is met name het waardevrij vertellen over hoe de jonge ik-figuur haar rouw beleeft; ondanks momenten van verdriet en het verdriet van de andere gezinsleden, ‘gaat het leven door’. Een leven waar papa (nog) altijd een plek heeft! Eenvoudige, maar rijke uitgave die ondersteunend en helpend kan zijn bij grote gebeurtenissen in het leven van kleine mensen. Vanaf ca. 4 jaar.

 • Dood
  DoodNelleke Moot

  Mooi informatief boekje waarin uitgebreid wordt ingegaan op diverse thema’s die passen bij het onderwerp 'dood'. Er is aandacht voor o.a. wat is dood?, begraven en cremeren, omgaan met gemis, verwerkingsmogelijkheden en hoe dood is dood? Er wordt - middels herkenbare voorbeelden en begrijpelijke verhaaltjes - informatie gegeven waarbij alle denkwijzen over de dood (en alles wat ermee te maken heeft) open gehouden en gerespecteerd worden.
  Op felgekleurde achtergronden zijn zowel tekst als illustraties in veelal witte kaders geplaatst.  De illustraties in ook felle kleuren spreken enorm aan, geven de emoties goed weer en ondersteunen de tekst prima. Verder een mooie uitgave die geen alomvattende antwoorden geeft, maar uitnodigt om in gesprek te gaan met kinderen en stof tot nadenken biedt over dit grote onderwerp.
  Geschikt om aan kinderen vanaf ca. 4 jaar voor te lezen, over na te denken en over te praten.

 • Een plek voor oma
  Een plek voor oma Antonie Schneider

  Als oma's vogeltje Chaja sterft, legt oma haar kleinkinderen uit dat het beestje nu op een speciaal plekje is. Iedereen gaat op een dag dood, zegt ze, maar door veel aan de dode te denken, zal die altijd in ons hart blijven voortleven. Net als oma zelf, die even later sterft.
  Uitstekend uit het Duits vertaald prentenboek over rouwverwerking, waarin een parallel getrokken wordt tussen de dood van dier en mens. Ingetogen, rustig verteld verhaal, mooi aansluitend bij de bijzondere, sfeervolle illustraties, uitgevoerd in zachte, warme tinten. Achterin staan tips voor ouders over het begeleiden van kinderen bij de dood, manieren om de herinnering levendig te houden plus verwijzingen naar enkele websites.  Fraai, helder en geruststellend prentenboek over dood en afscheid nemen. Vanaf ca. 4 jaar.

Kijk voor meer boeken in de catalogus.

Rouw bij kinderen / Websites

 • Achter de regenboog
  Achter de Regenboog

  Stichting Achter de Regenboog is er voor kinderen en jongeren, die van dichtbij te maken hebben (gehad) met het overlijden van een dierbare. Jongeren, ouders/verzorgers en hulpverleners kunnen online en telefonisch vragen stellen, er is een besloten forum voor jongeren en de stichting organiseert zogenaamde Kinderweekenden, waar kinderen en jongeren lotgenoten kunnen ontmoeten.

  Ouders van jonge helden
  Ouders van jonge helden

  Ouders van kinderen met rouw, hebben zelf meestal ook veel verdriet om het verlies. Ook voor hen staat de wereld vaak op z’n kop. Toch willen ouders er ondanks hun eigen problemen, heel graag voor hun kinderen zijn. Op deze site vinden ouders informatie die specifiek op hen is gericht, ze vinden er tips en handreikingen en ze kunnen online persoonlijk advies vragen.

 • Voor jonge helden
  Voor jonge helden

  Een site met informatie en veel tips voor Jonge Helden. Er staan veel filmpjes op van lotgenoten en Jonge Helden kunnen er een gedicht of foto plaatsen. In beeld worden de meest gestelde vragen over doodgaan, begraven en cremeren beantwoord. Kinderen en jongeren kunnen via de site persoonlijk advies vragen aan een deskundig rouw- en verliesbegeleider.

  Herinnerdingen
  Herinnerdingen

  Jonge Helden exploiteert  de website Herinnerdingen. Hierop kunnen kinderen en jongeren kunnen kosteloos een monument maken voor degene die zij missen, met foto’s van Dingen met leuke, gekke of verdrietige Herinneringen aan de overledene.  Alleen kijken naar de vaak ontroerende monumenten kan natuurlijk ook!

 • In de wolken
  In de Wolken

  In de Wolken richt zich op verliessituaties die ontstaan door het overlijden van een belangrijke ander. Er worden brochures, boeken en andere materialen ontwikkeld voor rouwenden. Hoewel In de Wolken zich richt op alle rouwenden is zij met name gespecialiseerd in rouwende kinderen en jongeren.

  Alleen over
  Alleen over

  Op AlleenOver bespreken ouders de specifieke problemen die zij tegenkomen nadat zij hun partner hebben verloren en er als weduwe of weduwnaar alleen voor staan. Over rouw en rouwverwerking. Over kinderen en over alleen zijn.

Rouw bij kinderen / Adressen

 • Maatschappelijk Werk Walcheren, locatie Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Telefoon: +31118448844
  Fax: +31118486409
  E-mail: info@mww.nl
  Website: Maatschappelijk Werk Walcheren
  Opvoedsteunpunt Vlissingen
  Pablo Picassoplein 126
  4382KB Vlissingen

  Postbus 345
  4460AS Goes

  Telefoon: +31113249315
  Website: GGD Zeeland
 • Psychologenpraktijk Meulendijks
  Badhuisstraat 164
  4382AP Vlissingen

  Badhuisstraat 164
  4382AP Vlissingen

  Telefoon: +31118412245
  E-mail: meulendijks@zeelandnet.nl
  Website: Zeeuwse Praktijk
  Spelerwijs
  Paul Krugerstraat 86
  4381WH Vlissingen

  Paul Krugerstraat 86
  4381WH Vlissingen

  Telefoon: +31118410087
  E-mail: info@spelerwijs.nl
  Website: Spelerwijs