Vlissingen 700 jaar stadsrechten

Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad.
De geschiedenis van  Vlissingen is een bijzondere en onderscheidt zich nogal van de geschiedenis van andere, vergelijkbare steden.
Dat komt vanwege (1) de sterke relatie, al vanaf het begin, met de havens, (2) de uiterst strategische ligging aan de monding van de Schelde als gevolg waarvan de stad meerdere keren bijna is weggevaagd door oorlogsgeweld, (3) de toevloed van grote groepen Vlaamse fundamentalistisch calvinistische immigranten in de zestiende eeuw, (4) de rol die de stad in de Zeeuwse, de nationale en zelfs de internationale politiek heeft gespeeld en (5) de typisch Vlissingse vrijbuitersmentaliteit.
Deze vijf elementen hebben de afgelopen 700 jaar in een sterke onderlinge samenhang de geschiedenis van de stad bepaald.

De naam Vlissingen was al in het jaar 620 bekend. Het was toen een vissersgehucht. Pas in 917 was er sprake van de bouw van een dorp. De strategische ligging van Vlissingen wekte vooral de belangstelling van de ‘landsheren’.
Floris V kocht Vlissingen in 1294. Zijn opvolger Willem III verleende in 1315 stadsrechten. Vlissingen was het centrum van de (haring)visserij, handel en scheepvaart. Maar ook van de kaapvaart en slavenhandel. Dit bleef ook zo in de eeuwen erna.

Terugval en opleving
In de 18e eeuw volgde een inzinking. Vooral de Napoleontische oorlogen hadden een rampzalige uitwerking. Na 1870 begon een periode van opleving. Dit kwam door de aanleg van nieuwe havens, het Kanaal door Walcheren, de spoorlijn en de vestiging van de scheepswerf ‘De Schelde’.

Wederopbouw in de 20ste eeuw
De Tweede Wereldoorlog onderbrak de groei. Opnieuw ondervond Vlissingen de nadelen van haar strategische ligging. De stad werd zwaar beschadigd door bombardementen, beschietingen en inundatie. Zo werd de Zeedijk onder water gezet door gerichte bombardementen.

Met grote energie werd na de oorlog de wederopbouw van de stad aangepakt. Zo werd in de jaren ’60 het zeehaven- en industriegebied Vlissingen-Oost ontwikkeld.

Uitbreiding
Sinds 1 juli 1966 maken de vroegere gemeenten Oost- en West-Souburg en Ritthem deel uit van Vlissingen. In de jaren ’60, ’70 en ’80 breidde Vlissingen verder uit in noordelijke richting. In de jaren ’90 werden het centrum en de boulevards van Vlissingen geheel vernieuwd. Er kwamen toeristische attracties, nieuwe woningen, een overdekt winkelcentrum en overkapte winkelstraten.

Vlissingen is in 2015 een gemeente met bijna 45.000 inwoners. Het is er goed wonen, werken en recreëren.

 Op de website van het Gemeentearchief Vlissingen vindt u een uitgebreid overzicht van de geschiedenis van Vlissingen, Oost-Souburg en Ritthem.

 

Vlissingen 700 jaar stadsrechten / Artikelen

 • Muurschildering Vlissingen 700 komt op Aldi in de Spuikom

  De muurschildering 700 jaar stad Maritiem Vlissingen komt op de zijgevel van de Aldi aan de Spuikomweg. De Goese kunstenaar Stefan Thelen schildert het tafereel de komende weken.

  Bron: PZC, 09-07-2015

 • Burgemeester Letty Demmers gaat speciaalbier voor 700 jaar stadsrechten proeven

  In 31 Vlissingse horecazaken is vanaf donderdag 2 april een speciaal bier te drinken. De lancering van het biertje is woensdag 1 april in het Muzeeum aan de Nieuwendijk. Hier wordt het eerste flesje bier uitgereikt aan burgemeester Letty Demmers van Vlissingen. Het is gebrouwen voor de viering dit jaar van 700 jaar stadsrechten.

  Bron: Vlissingse Bode, 30-03-2015

 • Feestjaar Vlissingen 700 start 2 april 2015

  Op donderdag 2 april 2015 viert Vlissingen 700 jaar stadsrechten. Om 15.30 uur start het feestelijke programma (PDF, 1.156 KB)  in de Sint Jacobskerk. U kunt zich hiervoor aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen.

  Bron: Gemeente Vlissingen, 25-03-2015

 • Tentoonstelling 'Schat van Vlissingen' in het muZEEum

  In het kader van Vlissingen 700 is van 6 februari 2015 tot en met 27 maart 2016 de tentoonstelling 'Schat van Vlissingen' te zien in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. In deze expositie toont het muZEEum een selectie uit de eigen collectie. Bijna alle getoonde werken zijn eigendom van de gemeente Vlissingen. Kijkt u voor meer informatie op de website www.muzeeum.nl.

  Bron: Juun.nl, 26-02-2015

 • Vissers, Kapers, Arbeiders: Vlissingen 700 jaar stadsrechten

  Blog van Peter van Druenen over Vlissingen 700 jaar stadsrechten. Een wekelijks verhaal over een bijzonderheid uit de 700-jarige geschiedenis van Vlissingen, uiteraard voorzien van afbeeldingen. De verhalen hebben geen tijdsvolgorde. We gaan dus kriskras door de geschiedenis heen.

  Bron: Vlissingen700.blogspot.com, februari 2013

 • Aftelklok Vlissingen 700 is onthuld

  Het aftellen naar 2 april 2015 is begonnen. Nog 70 dagen. Dat is vanaf vandaag duidelijk te zien op het Scheldeplein, waar de aftelklok Vlissingen 700 is onthuld door burgemeester Demmers en wethouder Stroosnijder. Iedereen die in de omgeving van het Scheldeplein loopt, kan op de klok zien hoe lang het nog duurt tot 2 april 2015.

  Bron: Gemeente Vlissingen, 21-01-2015

 • Gezocht: meelopers voor historische optocht 6 april 2015

  Op 6 april 2015 vindt de 'Viering Vlissings Verzet 1572' plaats. In het kader van 700 jaar stadsrechten organiseert Stichting Vesting Vlissingen een historische optocht door de binnenstad. Vanaf 13.00 uur is iedereen welkom in de Sint Jacobskerk.

  Bron: Vlissingse Bode, 25-01-2015

 • Thuishaven van Michiel de Ruyter

  De Zeeuwse havenstad Vlissingen bestaat in april 700 jaar. Michiel Adriaenszoon de Ruyter neemt u mee naar zijn geboortestad.

  Bron: De Telegraaf, 28-01-2015

Vlissingen 700 jaar stadsrechten / Beeld en geluid

 • Aftellen
  Vlissingen 700 - Aftellen naar 2 april

  Burgemeester Letty Demmers kondigt het 700-jarig bestaan van de stad Vlissingen af, grootscheeps te vieren vanaf 2 april 2015, terwijl de aanvraag voor de artikel 12 status veilig op de bus is, richting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Drie aangemelde initiatieven, waaronder optredens van de Seasound Singers en gekostumeerde optochten met antieke kinderwagens ontvingen van SP-wethouder Sem Stroosnijder een aanmoedigingspremie van 700 euro.

  Bron: Flip Feij, 22 -01-2015

 • RTV
  Vlissingen 700 jaar

  Filmpjes van RTV Vlissingen met betrekking tot de feestelijkheden en evenementen die plaats hebben in Vlissingen 700 jaar.

 • Videoclip Scheldemond
  Videoclip Zoals Michiel de Ruyter (Hey Ho!)

  De videoclip 'Zoals Michiel de Ruyter (Hey Ho!)' werd gemaakt door het Scheldemond College uit Vlissingen ter ere van de bioscoopfilm Michiel de Ruyter en 700-jaar stadsrechten Vlissingen.
  De leerlingen uit de 'Highschool-klassen' van de school gaan dansend en zingend over het dek met De Ruyter-lookalike Hans Koeman. De clip werd opgenomen op het schip de Batavia en het lied is door de leerlingen zelf ingezongen in Studio Avalanche.
  Tijdens de Zeeuwse première van de film Michiel de Ruyter op 27 januari 2015 werd deze video voor het eerst vertoond en ze maakt onderdeel uit van ‘Vlissingen 700’ en het toneelstuk ‘De Schat van Michiel de Ruyter’.

  Bron: Scheldemond College, 25-01-2015

 • Bevrijdingsconcert
  Vlissingen 700 - Bevrijdingsconcert 3 mei 2015

  Het Bevrijdingsfeest begon feestelijk met een concert op het Bellamypark - Zondagmiddag speelde het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee o.l.v. kapitein Erik Janssen op het podium op het Bellamypark. Even leek het er op dat de regen spelbreker zou worden. Maar het was alleen een buitje voor het stof en kon het aanwezige publiek volop genieten van de optredens.

  Bron: RTV Vlissingen, 06-05-2015

Vlissingen 700 jaar stadsrechten / Websites

 • Vissers kapers
  Vissers, Kapers, Arbeiders. Vlissingen 700 jaar stadsrechten

  Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Wekelijkse voorpublicaties in de vorm van een weblog van het in april 2015 te verschijnen standaardwerk over de geschiedenis van Vlissingen, geschreven door Peter van Druenen, stadshistoricus.

  Vlissingen viert feest
  Vlissingen viert feest in 2015

  Donderdag 2 april 2015 is Vlissingen jarig. Het is dan precies 700 jaar geleden dat Vlissingen stadsrechten heeft gekregen. Een bijzonder moment dat we graag willen vieren. Overzicht van evenementen ter gelegenheid van Vlissingen 700.

 • Nieuwsoverzicht
  Nieuwsoverzicht Vlissingen 700

  Nieuwsoverzicht van de gemeente Vlissingen over evenementen ter gelegenheid van Vlissingen 700 jaar stadsrechten.

  Wikipedia
  De geschiedenis van Vlissingen

  Wikipedia over de geschiedenis van Vlissingen.

 • Gemeentearchief
  Gemeentearchief Vlissingen

  Beeldcollectie, archieven en collecties, weblog en exposities van het Vlissingse Gemeentearchief.

  Beeldcollectie
  Beeldcollectie Vlissingen

  Het Gemeentearchief heeft ruim 300 archieven en collecties over Vlissingen, Souburg en Ritthem in haar bezit. De Beeldcollectie bestaat uit de Fotocollectie en de Historisch Topografische Atlas (HTA).  De fotocollectie collectie bestaat uit ruim 50.000 digitale afbeeldingen. U kunt deze foto's ook bestellen.

 • Blog Gemeentearchief
  Weblog Gemeentearchief Vlissingen

  Weblog van het Gemeentearchief Vlissingen. Uitgebreide informatie die u kunt doorzoeken op onderwerp.

  HTA
  Historisch Topografische Atlas

  Documenten over de geschiedenis van Vlissingen uit het Gemeentearchief Vlissingen.

 • canon vlissingen
  Canon van Vlissingen

  Verzameling van informatie en veel fotomateriaal over de geschiedenis van Vlissingen.

  geschiedenis 24 Vlissingen
  Geschiedenis 24: Vlissingen

  Dossier Vlissingen van de website Geschiedenis24.nl.

  De eerste vermelding van Vlissingen stamt uit 620. Vlissingen was toen niet meer dan een klein gehucht ten westen van de oude stad. Door het graven van nieuwe havens ontstond het "Nieuwe Vlissingen".

 • Informatie Vlissingen
  De stad Vlissingen en zijn geschiedenis

  Website van particulier over onder meer geschiedenis, scheepvaart en webcam van Vlissingen.

  Geschiedenis Vlissingen
  Geschiedenis van Vlissingen

  Een themadossier van de Bibliotheek Vlissingen over de geschiedenis van de stad Vlissingen.